Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista matchen på Råsunda

Annons

Sista landskampen, sista allsvenska mötet, och nu verkligen - sista matchen på Råsunda.

Det kommer kännas mest efteråt, när man vandrar ut, säger AIK:s lagkapten Daniel Tjernström inför Europa League-mötet med Napoli i kväll.

Tjernström har spelat 202 matcher på Råsunda, arenan hade nyligen fyllt 60 när han flyttade in 1999. Nu är det 75 år sedan stadion invigdes.

Det finns en historia där, alla som spelat där, det sitter i väggarna - Sveriges nationalarena och AIK:s hemmaarena, säger han.

Lite av historien kommer att tas vidare. På söndag, en månad före jul, är det julgransplundring och fritt fram att ta med sig något från arenan.

Flaggstänger, krokar från omklädningsrummet, och grindar - en grind som man brukat hänga sin flagga över vill man ta hem till sin altan, säger Gabriella Blombäck, kommunikationschef i AIK, om önskemålen som kommit in.

Totalt närmare 600 önskningar. Det som inte går att ordna på söndag får hämtas senare. Och ingenting får tas med efter själva matchen. "Funktionärer från Uefa kommer att vara på plats för att kontrollera", meddelar Svenska fotbollförbundet.

Trotjänare som Tjernström har ingen förtur att välja, men som en lagspelare har han rimliga krav.

Vad som helst, någonting som sitter fast, inte en penna som legat där i tio år, utan något riktigt.

Sista matchen är inte vad som helst. Det är gruppspel i Europa League mot Napoli, och AIK har fortfarande chansen att gå vidare. Efter kvällens match är det en bortamatch mot Dnipro kvar, den 6 december.

Vi bör vinna två matcher till. Är vi tajta och jobbiga, då blir det svårt även för bra spelare, säger Alm.

Efter mötet med italienarna är man på söndag välkommen att hämta Råsundadelar även om man inte bokat.

Stolar och gräs finns till alla som vill ha, hälsar Blombäck.

Men allt kommer inte kunna tas med.

Doften från omklädningsrummet, med den kommer man ihåg alla matcher, säger AIK-tränaren Andreas Alm. Jag är inte speciellt nostalgisk, säger Tjernström först. Men det kommer kännas jobbigt. Att aldrig mer få springa in där, och stå i spelargången innan match. En märklig känsla, säger han.

Mer läsning

Annons