Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista året för bärodlingen i Överå

Bengt Westman har drivit Överå Bärodling i 20 år men var tid har sitt slut. Det nya jobbet som lärare gör att han inte längre har tid att ta hand om bärodlingen.
– Jag kommer att sakna mina stamkunder, säger Bengt Westman.

Ett tiotal personer går på knä och letar i jordgubbsplantorna efter de röda bären. Det visar sig ta längre tid än vanligt. Men bland de omogna och gröna bären går det att hitta guldkorn.

– Det blev en riktigt dålig skörd i år, runt 10-15 procent av en vanlig skörd. Jag har jobbat i Sollefteå som lärare så jag har inte haft tid att sköta om bärodlingen, säger Bengt Westman.

Han kisar mot vinden som piskar hårt på åkern. Stundtals är den så stark att den knuffar till de ditresta bärplockarna.

Som femtonåring började Bengt Westman arbeta på Birgittas Bärodling i Västerhus. Fem år senare började han själv som bärodlare och har sedan dess drivit Överå Bärodling i 20 år.

När bärodlingen var som störst täckte den 1,5 hektar. Då sträckte den sig ända bort till den natursköna Sörån. På senare år har han krympt den till 0,5 hektar.

För några år sedan började han studera till lärare och har jobbat som det sedan i våras. Han har haft odlingen ute på försäljning men ingen har nappat.

– Det är under juni månad som det mesta görs på en bärodling. Man gödslar, vattnar och bekämpar ogräs och skadedjur. Men det har jag inte hunnit så i år är det närmast en ekologisk odling, säger Bengt Westman.

Ett normalår ger odlingen cirka 5 000 liter. Årets skörd uppskattar han till drygt 500 liter.

– Det är svårt att driva en bärodling. Det är så beroende av vädret. Det är en chansartad verksamhet, säger Bengt Westman.

– Så jag bestämde mig för att omskola mig. Dessutom får jag vara ledig på sommaren med mitt nya jobb.

Men känns det inte tråkigt att sluta när det blev en så här dålig skörd?

– Nej det känns rätt bra att sluta så här. Det hade varit svårare att sluta om det hade varit en bra skörd, säger Bengt Westman.

Nere i raderna av jordgubbsbuskar närmar sig Lars Nilsson slutet och Bengt går och visar honom var han ska börja på nästa rad. Lars Nilsson berättar att det vanligtvis går mycket snabbare att fylla en hink men att det i vilket fall är synd att Bengt slutar.

– Han har varit duktig och skött det här så fint. Det har alltid varit rent och snyggt. Jag har kommit hit och plockat jordgubbar varje år, säger Lars Nilsson.

Några rader bort håller Siv Gustafsson och Bo Gustafsson att plocka jordgubbar. Likt Lars Nilsson plockar de jordgubbar i Överå varje år.

– Det är nära och behändigt att kunna komma hit och plocka åt sig själv. Det är mycket pyssel om man ska hålla på och odla hemma, säger Bo Gustafsson.

– Vi brukar frysa in de flesta jordgubbarna. Några kommer vi att äta i kväll. Det brukar bli med glass eller grädde, det är sommar för oss, säger Siv Gustafsson.

***

Fakta/Jordgubbar

Är en hybrid av smultronsläktet och odlades fram i Frankrike på 1700-talet. Fransmännen använde två sorters smultron från östra Nordamerika och Argentina. Resultatet blev ett av de mest populära bären i dag.

De flesta sorter mognar i slutet av juni eller början av juli. Mogningstiden för jordgubbar på nordligare breddgrader är cirka 14 till 30 dagar senare än mellersta Sverige.