Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sissela Kyle leder Guldbaggegalan

Hon har gjort det förr, men den här gången blir det ovanligt festligt. Sissela Kyle är 2014 års Guldbaggevärd - när filmgalan firar 50 år.
– Jag vill inte bli någon institution i de här sammanhangen, men i och med jubiléet så kändes det extraordinärt, säger hon.

Hon blev hyllad för sina insatser 2007 och 2008. Nu gör Sissela Kyle storstilad comeback som värd när Guldbaggegalan fyller 50 år. Hon utlovar glamour utöver det vanliga.

– Ja, det blir lite finare i år. Det är också ett bra tillfälle att blicka tillbaka och skoja med svensk film, säger hon.

Hon försäkrar att det utöver skämtandet kommer att bli många hyllningar.

– Precis som sig bör på ett 50-årsfirande!

Mest hemma känner sig Sissela Kyle på teatern, men hon försöker se svensk film så ofta hon kan. Hon har dessutom synts på vita duken under 2013.

– Jag var med i "Ego", en av de svenska filmer som det har pratats om under året, så det är roligt, säger hon.

Och mer Sissela blir det. I vår regisserar hon en pjäs på Stockholms stadsteater, och den som sätter på tv:n under jul och nyår kan se henne i SVT:s juldrama "Fröken Frimans krig".

Sissela Kyle tycker att filmåret har varit bra och ser fram emot nomineringarna, som avslöjas den 3 januari. Men värdskapet innebär även att en hektisk tid ligger framför henne. Hon beskriver förberedelserna som en tomteverkstad, med massor av aktivitet. Hon erkänner att nervositeten kommer att göra sig påmind innan det är dags att gå upp på scenen.

– Då undrar jag alltid varför jag gör det här överhuvudtaget. Men så fort jag börjar släpper den känslan. Det är både förfärligt och härligt.

Trots det är det inte förberedelserna eller själva galan som hon ser mest fram emot.

– Jag längtar mest efter ölen efteråt, när man kan andas ut och man vet att allt är klart. Det ska bli så skönt!

Guldbaggegalan sänds i SVT den 20 januari.

Fakta/Guldbaggegalan

+ Guldbaggen har funnits sedan 1964 och delas ut "för framstående insatser för den svenska filmen under det gångna året", enligt Svenska filminstitutet som står bakom priset.

+ 2013 delades priset ut i 19 kategorier. Utöver dessa kan en Hedersguldbagge delas ut, samt en Gullspira för barnfilm och Biopublikens pris.

+ Tidigare värdar har bland annat varit Babben Larsson, Petra Mede, Lena Endre, Björn Kjellman, Mark levengood, Björn Skifs, Lennart Swahn, Sven Wollter och Olof Palme.

+ Prispokalen, en fantasiguldbagge, är formgiven av konstnären Karl Axel Pehrson.

+ 2014 års gala sänds från Cirkus i Stockholm, den 20 januari i SVT1, klockan 20.00.

+ Nomineringarna för 2014 års gala offentliggörs den 3 januari.

Johanna Linder/TT