Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Singlar ska få insemineras

Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna vill att ensamstående kvinnor ska få tillgång till assisterad befruktning.
Kristdemokraterna är nu ensamt alliansparti att motsätta sig förslaget som partiledare Göran Hägglund kallar "riktigt dåligt".

"Vi är övertygade om att människors lämplighet som förälder inte avgörs av huruvida man lever i en parrelation eller inte", skriver partiernas gruppledare i socialutskottet i Svenska Dagbladet, och föreslår en lagändring.

I april förra året var KD emot och då valde samtliga allianspartier att rösta nej.

Eftersom assisterad befruktning i dag endast erbjuds kvinnor som är gifta eller sambor har konsekvensen blivit att många kvinnor söker sig utomlands för att få hjälp med att skaffa barn. Någon samlad statistik över hur många det är finns inte. Femmis är en organisation för frivilligt ensamstående mammor som fått, eller planerar att få, barn genom assisterad befruktning med donator.

Den har i dag cirka 700 medlemmar. Under förra året anmäldes 60 barn som föddes genom insemination till föreningen. Enligt Femmis egna beräkningar föddes totalt cirka 150 barn förra året genom insemination utomlands.

"Många kvinnor lever i dag som ensamstående, men med en stor längtan efter barn. Jag är övertygad om att det är förmågan att kunna ge barnet kärlek och omsorg som är avgörande för en trygg uppväxt - inte om man lever i en parrelation eller inte", skriver socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (C) i ett pressmeddelande.

KD har inte ändrat uppfattning i frågan.

Vi tycker att det här är ett riktigt dåligt förslag. Alla barn har rätt till sina föräldrar. Det man nu är i färd med att göra är att skapa en lag som avskaffar vissa barns rätt till en förälder, säger KD-ledaren Göran Hägglund till TT.

Han säger att behovet av föräldrars närvaro i alla andra sammanhang lyfts fram i samhället.

Det behövs fler pappor i barns liv, inte färre.

Göran Hägglund betonar att det inte handlar om rätten till en biologisk förälder, och att en av parterna vid en spermadonation i dag tar på sig föräldraskapet.

I det här fallet finns ingen pappa. Ingen som kan dela ansvaret med den enda föräldern. Det är väldigt olyckligt ur barnets synvinkel.

Folkpartiledaren Jan Björklund försvarar att tre av de fyra allianspartierna nu hänger av Kristdemokraterna.

Vi har diskuterat den här frågan i ett antal år men vi upplevde att vi inte kommer längre i förhandlingarna, och då var det dags att konstatera att det finns en mycket bred majoritet, säger han till TT.

Jag beklagar också att vi inte kunde komma överens, men samtidigt har vi gjort så här några gånger förut och samarbetet och alliansen går vidare, säger Björklund.

Att frågan nu ska beredas på det departement som KD styr, tror han inte blir något problem.

Det får väl socialministern själv avgöra hur involverad han vill vara. Det går ju också att överlåta beredningen till någon annan, säger Björklund.

Socialdemokraternas talesperson i socialutskottet Lena Hallengren välkomnar de tre borgerliga partiernas ställningstagande. Även om hon tycker att det är litet fånigt att tala om att de nu vill ta initiativ i utskottet.

Det finns redan flera motioner om detta. Vad de gör nu är att de slutar gömma sig bakom Kristdemokraterna, som uppenbart alltmer hängs av, säger Hallengren.

Vid dagens sammanträde i utskottet deklarerade M, FP och C sin ståndpunkt. Något förslag till initiativ lades inte. Utskottet kommer i mars månad att ta ställning till flera motioner med krav på insemination för ensamstående mödrar. Motioner som nu alltså har en tydlig majoritet i utskottet. Bara KD och SD är emot.

Vad tycker du? Skriv en kommentar!