Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simklubben rasar – startar namninsamling för ny simhall

Representanter från nystartade Höga Kusten Simsällskap rasar mot beslutet att det nu inte kommer att bli någon ny simbassäng i Örnsköldsvik. De har startat en Facebook-grupp med namninsamling.

Annons

Jannice Henriksson startade Facebook-gruppen med namnet "Ny simhall till Örnsköldsvik" och därifrån länkar de även till en namninsamling. Som underlag för insamlingen så skriver de bland annat:

"Simhallen i Örnsköldsvik byggdes 1970 och används flitigt till simundervisning både av skolor, föreningar och Paradisbadet, men även av andra aktörer. Det finns inte tillräckligt många bassängtider för att kunna tillgodose alla behov från skolor, föreningar och simmotionärer.

Just nu finns det cirka 200 aktiva barn och ungdomar i stadens simklubbar, som växer för varje år. Men framförallt alla barn tillhörande skolor i centrum, Domsjö, Gullänget, Högland och Bonäset som enligt lag ska vara simkunniga i sjätte klass. I maj kom beskedet att kommunen nekar bygget av ny simhall och istället kommit fram till en nödlösning i form av att enbart PCB-sanera simhallen och försöka begränsa nedstängningen till tre månader, under sommartid."

– Det är helt vansinnigt, vi är omgivna av kommuner som har mycket bättre möjligheter till simundervisning, säger Jonas Westin, chefstränare vid Höga kusten Simsällskap (HKSS).

– Tittar man på Sollefteå kommun, som har en tredjedel av Örnsköldsviks kommuns befolkning, har de ny simhall med åtta 25-metersbanor. Dessutom har de utomhusbad på Sollefteå camping med åtta 50-metersbanor.

– I Junsele finns ytterligare utomhusbad med åtta 50-metersbanor. I både Ramsele och Näsåker finns inomhusbad med 16,5 meters bassänger.

– Nu är det dags för Örnsköldsvik att vakna till och snegla på sina små grannar och deras sim- och motionsmöjligheter.

Enligt Jannice Henricsson så startades uppropet för att öppna ögonen på de som bestämmer och för att sätta press på dem.

– Jag vet att det finns otroligt många som tycker att en ny simhall bör byggas, av olika anledningar. Men framförallt för barn och ungdomars skull. Att stänga ner simhallen i allt från tre månader upp till tolv månader går bara inte, då skulle till att börja med de simklubbar som finns i Ö-vik så gott som få lägga ner sina verksamheter.

Hon menar också att stort fokus bör läggas på hur simundervisningen i grundskolan påverkas.

– Simning är ju faktiskt en kunskap och sport som räddar liv.