Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Simhall måste saneras

Kostnaden för att bygga ut Paradiset beräknas till 69 miljoner kronor.
Senast vid årsskiftet 2017 ska saneringen av simbassängen vara klar – annars riskerar kommunen vite.

Annons

Förra våren presenterade Göran Sundeby, tidigare enhetschef, ett förslag för hur en ombyggnation av Paradiset skulle kunna se ut.

Enligt planen skulle hela projektet, som bland annat inkluderar en ny 25x25-metersbana, kunna vara klart i slutet av 2017.

 Leif Lindholm (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden:

– Det har förts fram idéer på hur man kan göra. Ingenting är beslutat ännu, men det finns en investering och ett underhåll som vi vet kommer.

En av anledningarna till renoveringsbehovet är de höga halter PCB som finns i fogmassa i simhallen, mellan 10 000 och 70 000 milligram per kilogram, att jämföra med gränsvärdet på 50 milligram per kilogram. Sanering är därför en nödvändighet.

– Det finns inte någon akut risk för människors hälsa. Problemet på nationell nivå är att PCB hamnar på soptippar och deponier, och läcker i flera år, säger Karin Orav, miljöinspektör på miljö- och hälsoenheten.

PCB är en industrikemikalie som förbjöds på 1970-talet, men som dessförinnan användes i bland annat fogmassor och transformatorer.

Senast den 31 december 2017 måste kommunen ha PCB-sanerat simhallsdelen och lämnat in en slutrapport till kommunens miljöavdelning.

Datumet, årsskiftet 2017, sammanfaller med den tidpunkt då även Paradisprojektet skulle kunna stå klart.

I utbyggnadsplanen framgår att den nya bassängen ska börja användas sommaren 2017, då den gamla simhallen saneras. 

Kostnaden för utbyggnad av Paradiset och den nya bassängen skulle vara 69 miljoner kronor. Av dessa skulle knappt 50 vara en investering. Omkring 5 miljoner skulle finansieras genom intäkter och 15 miljoner, gällande renoveringen av den gamla simbassängen, beräknas kunna finansieras genom nuvarande anslag.

Men hur det blir med investeringen kommer stå klart först efter kommunalvalet, när kommunens budget för kommande år antas.  

– Men 25-metersbassängen vet vi har nått gränsen för sin livslängd, säger Leif Lindholm.