Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silvret en medalj för hela laget

Annons

Marcus Hellner log mot kamerorna och visade sin medalj.

Det var härligt, sade han.

Och så passade han på att hylla laget.

En grymt bra insats av alla.

Prestationen slutfördes 15.09, lokal tid. Då stupade Hellner metern efter mållinjen i skiathlonloppet sedan han blåst ur de allra sista krafterna ur kroppen. De räckte nästan hela vägen.

Bara Dario Colognas motor var en aning starkare och snabbare.

Nästan sex timmar senare kom belöningen i den olympiska parken. IOK:s Gerhard Heiberg och Gian Franco Kasper från Internationella skidförbundet kom med silvermedaljen och blombuketten.

"Vi har ett bra lag"

Hellner böjde ned huvudet, för kvällen prytt med den officiella äggula svenska mössan, och fick sin medalj.

Mycket folk och det är alltid angenämt att stå på en prispall och speciellt på ett OS, sade han.

Glädjeyttringarna var inte direkt sprudlande. Den där innerliga glädjen från Vancouver letade sig aldrig fram den här gången. Men så är ett silver inte ett guld.

Han tryckte däremot på hela lagets prestation, där alla fyra åkarna fanns bland de 14 bästa.

Vi har ett bra lag. Det var en grymt bra insats av alla i dag. Vi har fruktansvärt bra skidor. Det ser bra ut, men det är ingen som vet hur det går.

Hellners silver var förstås kronan på verket.

Fantastiskt roligt, säger Lars Nelson.

Han slutade tia i sin OS-debut och var en av flera nöjda svenska skidåkare efter tremilskörningen. Att Hellner lyckades knipa en medalj direkt i Sotji var inte överraskande för lagkamraterna.

Hyllade vallateamet

Just den här avslutningen passar honom så bra. Han har ju kört ifrån alla utom Johan Olsson i somras, på just såna här skejtintervaller uppför. Han är helt otrolig på det, säger Nelson.

Daniel Richardsson, näst bäste svensk med en sjundeplats, hyllade också Hellner.

Jag är väldigt imponerad. Samtidigt visste jag att han hade kapaciteten. Marcus har ju ändå visat att han har bra form på slutet, säger Richardsson.

Anders Södergren - som fick hoppa in när Calle Halfvarsson blev sjuk - åkte in på 14:e plats och fullbordade en riktigt bra svenskdag. Och laginsatsen slutade inte där.

Alla åkarna hyllade det blågula vallateamet för fantastiska skidor i både klassiskt och sprint.

De har gjort ett superjobb. Det känns tryggt och skönt att veta att vi ligger rätt än en gång, som i Vancouver senast. De höjer sig också när det är mästerskap, och det känns väldigt bra, säger Södergren.

Mer läsning

Annons