Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sigrid Kahle har avlidit

Annons

Orientalisten, journalisten och författaren Sigrid Kahle har avlidit, 85 år gammal. Sitt händelserika liv har hon dokumenterat noggrant och utlämnande i de uppmärksammade självbiografierna "Jag valde mitt liv" och uppföljaren "Att vilja sitt öde - trots allt" som kom ut så sent som 2013.

Sigrid Kahle föddes i Uppsala 1928 som dotter till orientalisten och akademiledamoten HS Nyberg. Böckerna tar avstamp i uppväxten på 30- och 40-talen men skildrar framförallt de 35 åren som hon tillbringade som diplomathustru i bland annat Pakistan, Indien, Irak, Sudan, USA och maken John Kahles hemland Tyskland. Paret fick två barn.

Memoarerna tar upp viktiga aspekter av 1900-talets historia genom att följa författarens liv.

Egen plattform

Sigrid Kahle var långt ifrån en passiv medföljare, utan fann målmedvetet en egen plattform oavsett destination. Hon studerade litteratur, lärde sig flera språk, som arabiska, och grundade en teater i Pakistan.

Sigrid Kahle blev också känd som islamexpert och månade om att sprida kunskap om och nyansera bilden av världsreligionen.

Samtidigt längtade Kahle ständigt efter möjligheten, och kanske även modet, att sätta sitt skrivande i centrum. Så småningom blev hon också kulturjournalist; hon var mångårig medarbetare i Svenska Dagbladet och skribent i Upsala Nya Tidning.

Dagermanpristagare

Kahle skrev även texter om islam och en rik biografi över fadern. Hon utnämndes till hedersdoktor vid Uppsala universitet 1997 och fick Stig Dagermanpriset 2006.

Förutom en förlöst författarambition genom memoarerna fick Sigrid Kahle även uppleva en ny kärlek på ålderns höst då hon lärde känna författarkollegan Carl-Göran Ekerwald. Kahle arbetade trots sviktande hälsa in i det sista med den tredje och sista delen av det memoarerna.

Albert Bonniers förlag uppger för TT att de inte har några uppgifter om hur långt Sigrid Kahle hann med färdigställandet.

Mer läsning

Annons