Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Signaturen Frustrerad: "Alla är inte fuskare och lata, Försäkringskassan – ni driver oss till psykisk ohälsa"

Många är de vi fått läsa om i media som blivit misshandlade och terroriserade av politikerna genom Försäkringskassan. Fruktansvärda historier. Man tror inte att det är sant. Försäkringskassan sänder ut långtidssjukskrivna och allvarligt sjuka på arbetsmarknaden med tanken att de ska jobba 100 procent från en dag till den andra.

Jag funderade ett tag på varför man bedriver ”denna hets mot folkgrupp” (läs svaga och sjuka i samhället).

Det jag har kommit fram till är att politikerna, med Försäkringskassans hjälp, vill:

• Få ner antalet långtidssjukskrivna. Man snyggar till statistiken genom att helt sonika slänga ut oss. Har man varit sjukskriven på 100 procent anses man plötsligt från en dag till den andra vara helt arbetsför.

• Ett annat smart drag i det här är att man får ner utgifterna för de sjukskrivna. Inte bara så att man inte får sjukpenning när man blir utslängd, utan dessutom på lång sikt.

För så här är det: När jag räknas som fullt arbetsför så måste jag söka jobb på 100 procent för att få behålla min SGI (sjukpenninggrundande inkomst) vid en kommande ”eventuell” sjukdom.

■■ För fler insändare, klicka här.

Eftersom jag inte orkar jobba heltid får jag alltså sänkt SGI och nästa gång jag blir sjukskriven får jag ännu lägre sjukpenning – politikerna och Försäkringskassan har sparat in ytterligare pengar på mig. Snyggt!

• Nästa problem blir ju att det blir fler arbetslösa på det här sättet. Men eftersom vi som skrivs ut knappast är populära hos arbetsgivarna så stuvas vi snart undan i någon ”fin aktivitet”. Vips är vi inte längre arbetslösa heller.

• Ni driver oss till psykisk ohälsa och kanske i vissa fall även självmord. Bra jobbat politiker och Försäkringskassan! Ni måste vara stolta över er själva. Speciellt ni i Alliansen.

Ni politiker är dessutom de största bidragstagarna i det här samhället. Många av er har inte ens haft ett vanligt jobb och vet inte vad det innebär att leva ett vanligt liv.

Ni har gått er politikerskola och har en massa ”flotta idéer”, men har ingen förståelse för vad det innebär för oss vanliga människor.

Framför allt för oss som är svaga och sjuka och som inte riktigt orkar med detta samhälle. Det är inte oss det är fel på. Det är samhället som är människofientligt. Vi är alla olika och det måste finnas plats för oss alla. Inte bara för ”eliten” och ”karriäristen”.

Ni kan inte behandla oss alla som fuskare/lata och odugliga. Bara för att ni vill att alla ska vara friska och ha ett jobb att gå till så ser verkligheten inte ut så för väldigt många av oss.

Frustrerad

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel