Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Signalspaning skyddar demokratin

Regeringen och Socialdemokraterna har kommit överens om att svensk säkerhetspolis och rikskriminalpolis ska kunna beställa signalspaning.

Förslaget innebär att FRA kommer att utföra signalspaningen efter tillstånd från Försvarsunderrättelsedomstolen enligt de syften som redan idag anges i signalspaningslagen. Det handlar till exempel om att kartlägga strategiska förhållanden avseende internationell terrorism och annan grov gränsöverskridande brottslighet som kan hota väsentliga nationella intressen.

Förändringen från idag är att vi tillåter ytterligare två myndigheter att beställa signalspaning, dock endast för sådan kartläggning som är tillåten redan idag. Det tillåtna området för att använda signalspaning utvidgas alltså inte. Detta är ett sätt att ge terroristbekämpande myndigheter tillgång till de uppgifter som bedöms nödvändiga.

Alla argument talar för att signalspaningen bör utföras av FRA och inte av en fristående enhet hos säkerhetspolisen. Det skulle i större grad innebära att spaningen skulle kunna inriktas mot enskilda personer. Det är därför positivt att vi nu nått en överenskommelse med Socialdemokraterna som just innefattar detta.

Det är viktigt att frågor för vår nationella trygghet och för att ytterst skydda demokratin kunna nå breda uppgörelser över blockgränsen.

Signalspaning är givetvis en känslig verksamhet. Det är flera värden som ska vägas och balanseras mot varandra. Det är oerhört viktigt att kraven på kontroll är mycket omfattande.

Genom att polisen läggs till i det regelverk som redan gäller kommer signalspaning som sker för polisens behov att omfattas av de rättssäkerhetsgarantier som redan finns i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Det handlar om domstolsprövning i Försvarsunderrättelsedomstolen, tillsyn av Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten, ett särskilt insynsråd vid FRA, årliga rapporter från regeringen till riksdagen. Därutöver kommer Säkerhetspolisens och RKP:s behandling av personuppgifter att granskas särskilt av Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.

I den bästa av världar skulle vi vara utan signalspaning. Tyvärr ser inte världen ut så och vi har en bra bit kvar dit. Svensk polis behöver tillgång till signalspaning för att bättra kunna skydda oss från de hot som finns mot vår demokrati. Därför är paradoxalt nog dessa förändringar nödvändiga för att öka tryggheten och öka skyddet för vårt öppna samhälle.

Johan Pehrson, riksdagsledamot (FP)

Rättspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel