Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sifo ger oppositionen egen majoritet

Oppositionen leder stort och skulle få egen majoritet vid ett val i dag. Enligt Sifo får S, V och MP 52,2 procent mot alliansens 40,8.

S ökar statistiskt säkerställda 3,4 procentenheter, M tappar lika mycket.

De rödgrönas försprång från november på 4,9 procentenheter har ökat till 11,4.

Miljöpartiet är tredje största parti med 10,3 procent av väljarna, den högsta siffran sedan 1995.

Partiet har blivit mer regeringsfähigt tack vare samarbetet med socialdemokraterna. Men den viktigaste förklaringen är klimatdebatten, där MP har stor trovärdighet, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet till Svenska Dagbladet.

Både han och chefen för Sifos opinionsmätningar Toivo Sjörén anser att debatten om sjukförsäkringen tydligt påverkat utfallet av mätningen i oppositionens favör.

Också i SCB:s väljarbarometer som publicerades i torsdags har de rödgröna egen majoritet, 50,0 procent jämfört med regeringspartiernas 42,5. Sverigedemokraterna skulle alltså inte enligt någon av mätningarna få en vågmästarroll vid ett val i dag, trots att partiet gott och väl klarar riksdagsspärren med sina 5,1 procent.

Sifos väljarbarometer publiceras i flera morgontidningar.