Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Siffror kan tolkas olika – frågan är om kommunens kamp för hotellbygget är så klok

 
Hotellplanerna på Kanaludden i Härnösand
Visa alla artiklar

Angående Andreas Sjölander tar plats i Rådhuset: "Vi har goda förutsättningar att vinna valet" publicerad 2 augusti. [+]

I en intervju med tillträdande kommunalrådet i Härnösand, Andreas Sjölander, refererar han i till siffror angående prövningstillstånd och ändringsfrekvens av mål som överprövas av Mark- och miljööverdomstolen, MÖD, – i anslutning till ärendet om Hotell på Kanaludden och ändrad detaljplan.

Det är svårt att förhålla sig till dessa siffror då ingen källa uppges men jag utgår från att han åsyftar den undersökning som Svea Hovrätt sammanställt gällande 2015. Siffrorna förefaller dock ej stämma med Boverkets redovisning för år 2017. Sammantaget har detta år 27 överklagade detaljplaner fått prövningstillstånd hos MÖD. Av dessa har 11 upphävts helt eller delvis.

Statistiken för överprövning av detaljplaneärenden har dock väldigt lite vägledning om sannolikhet i aktuellt mål. MÖD:s ändringsbeslut innebär dessutom i många fall ett avvisande beslut till önskan om ändrad detaljplan på kommunal nivå. Ändringsfrekvens kan således vara både positiv och negativ sett ur kommunens synvinkel.

Vad som borde bekymra Andreas Sjölander mer är det faktum att om sökningar görs på rättsfall som kombinerar frågor om ändrad detaljplan och påtaglig skada på riksintressen, vilket är i fokus i aktuellt mål, så återfinns flera färska rättsfall där MÖD avvisat beslut om ändrad detaljplan – trots att länsstyrelsen som underinstans godkänt planprocess – precis som har hänt i fallet Härnösand.

Länsstyrelsens godkännande gavs dock med avvikande yttranden från statens sakkunniga på regional nivå, vilket MÖD regelmässigt tar notis om och har bidragit till avvisande beslut.

Då kommunen saknar egen juridisk kompetens är man i händerna på det som anlitad advokatfirma yrkar, mot löpande miljonräkningar och ej offentliggjord kostnad för kommuninvånarna.

Låt oss återkomma till frågan om sannolikhet i detta aktuella ärende när Mark- och miljööverdomstolen har fattat beslut och den politiska klokheten att driva ärendet som skett av de styrande i Härnösand.

Anders Fahlén

 

Läs även:

Meningslöst att överklaga domen om hotellbygget – hade verkligen alla ledamöter läst på inför beslutet?

 Klockan tickar för Härnösands utveckling – ett hotell behövs för företagen och framtiden

För Plus-kunder:  Tungt bakslag för Härnösands kommun: "Vi kommer överklaga domen"

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel