Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sida släpper rapport om korruption

I sin första externa rapport om korruption i biståndet uppger Sida att totalt 24 misstänkta ärenden hanterades av myndigheten i fjol. Av dem lämnades fem vidare till polis eller åklagare.

Av de ärendena öppnades 15 i fjol, medan övriga nio var fall som öppnades 2007 men som ännu utreddes. Totalt inrapporterades 35 fall av misstänkt korruption 2007. Ännu i år är åtta fall från i fjol, och fyra från 2007 under utredning.

I ett pressmeddelande skriver generaldirektör Anders Nordström att Sida arbetar mer strukturerat mot korruption genom interna och externa revisorer och kontroller, med Riksenheten mot korruption samt med svenska och utländska parter och myndigheter.

Nära hälften av utredningarna har startats efter Sidas egna uppföljningar och insatser. Men myndigheten pekar på svårigheter i att få ärenden prövade i stater där rättsväsendet inte fungerar.