Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sida får hjälp att klara ekonomin

Sida har gjort av med för mycket pengar under året. Nu ska biståndsmyndigheten få hjälp av Ekonomistyrningsverket för att få ordning på ekonomin.

I höstas upptäckte Sida att utgifterna skenade och att myndigheten riskerade att överskrida sin budget ordentligt, rapporterar Ekot. Det är inte biståndet som har blivit dyrare, utan kostnader för till exempel personal och lokaler, som ryms inom den så kallade förvaltningsbudgeten.

Sidas generaldirektör Anders Nordström säger till TT att det finns anledning att vara självkritisk:

En del av de ökade kostnaderna borde vi ha kunnat budgetera för redan förra året, säger han.

De ökade kostnaderna handlar framför allt om att personal i fält har blivit dyrare, bland annat på grund av dollarkursens utveckling och nya lokaler.

Men Sidas ekonomiska problem handlar också om att budget- och planeringssystemen inte har fungerat, uppger Anders Nordström.

Det handlar inte om att folk slarvar. Men det är ganska komplicerade system och mycket görs för hand.

Regeringen har nu gett i uppdrag åt Ekonomistyrningsverket (ESV) att granska Sidas ekonomi. Dessutom ska ESV hjälpa biståndsmyndigheten att få ordning på budgeten och de system som används.

Sidas förvaltningsbudget ligger i år på cirka 900 miljoner kronor. För att klara årets utgifter har myndigheten nu begärt en utökad anslagskredit på 30 miljoner kronor förutom en redan beviljad anslagskredit på 27 miljoner kronor.

Vi har en ganska tuff situation nu inför året som kommer och vi kommer att få göra skarpa prioriteringar. Vi får absolut inte hamna i samma situation nästa år, säger Anders Nordström.