Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SHRA tar ställning mot skrotbilsförslaget

SHRA i Örnsköldsvik rasar mot delar av Naturverkets skrotbilsförslag.
– Lagförslaget är fel då det drabbar bilhobbyn, säger Jonas Lundgren.

Naturvårdsverkets lagförslag drabbar tusentals bilägare i Sverige. Runt om i riket tar man ställning mot delarna i förslaget som innebär att det blir olagligt att ha en reservdels bil på sin gård.

Förslaget omöjliggör det egna mekandet i en "skrotbil" då det bara kommer vara auktoriserade bilskrotar som får rätt att plocka delar av bilar.

Nu ryter SHRA i Örnsköldsvik i från, Jonas Lundgren är medieansvarig i föreningen.

– Det man egentligen är ute efter är att få tag på de övergivna bilarna som hittas i skogen varje år, men i det här förslaget missar en del, att en hel bilhobbykrets drabbas.

Förslaget till lagändring kan bli ett hårt slag mot branschen.

– Det pratas om det här överallt, man undrar hur det kommer bli, säger Jonas Lundgren och fortsätter:

– Det är klart att det drabbar bilhobbyn.

En del i förslaget innebär att det inte går att ha en bil avställd i mer än tolv månader.

– Det är ohållbart då vissa renoverar sina bilar bil i tiotals år, säger Jonas Lundgren.

Kommunen kan bli den enhet som får i uppdrag att sköta tillsynen och kan tvinga fordonsägare att sluta med sin hobbyverksamhet,

– Redan i dag hör jag vissa miljöinspektörer som berättar om situationer som är besvärliga. Det är inte lätt att bedöma vad som är ett vrak och inte. Inte ens jag, som håller på mycket med bilar vet värdet av en del skrotbilar, säger Jonas Lundgren.

SHRA i Örnsköldsvik tar ställning för att värna om bilhobbyn.

– Lagförslaget är fel när det drabbar bilhobbyn. Andemeningen i förslaget är helt riktig, folk ska inte få sprida skrotbilar runt gården eller lämna dem i skogen. Tanken är att värna om miljön. Men om man har en avställd entusiastbil i garaget som man skruvar med, och lagen gör det olagligt slår det fel.