Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taktikdragen gav utdelning

/
  • Inför helgens dubbelmöte hade Modo en poäng ner till AIK – nu skiljer sju poäng lagen åt. Modo stod för en kanonmatch och en mindre bra match mot Solnalaget men gick segrande ur båda striderna.
  • Valentina Lizana Wallner fick 49 skott på sig under helgen – och släppte in ett. Modos landslagsmålvakt spelar mycket övertygande för tillfället.

Modotränaren Mikael Nilsson satt i 30 timmar och analyserade bortamatchen mot AIK på video.

När lagen sedan möttes två gånger i rad i Modohallen tog Modo sex poäng.

– Jag är förjäkla nöjd, säger Nilsson.

Annons

För lite mer än en vecka sedan åkte Modos damer till huvudstaden och gjorde upp med AIK. Med sig i bagaget hem hade laget en strafförlust – och huvudbry.

– Vi hade det svårt där nere. Vi fick inte fast dem och spelade fast oss själva, säger Mikael Nilsson.

Modotränaren ägnade därför en stor del av den gångna veckan åt att gå igenom matchvideon.

– Sällan har jag lagt ner så mycket tid på video som den här veckan. Sammanlagt handlar det nog om 25-30 timmar. Jag har sett matchen hur många gånger som helst.

När Modo klev in till lördagens möte i Modohallen var laget väl förberett – och levererade omgående. Redan efter 34 sekunder nätade Erika Grahm och när samma spelare satte 4–0 redan 15.57 in i första perioden var AIK ett slaget lag.

– Jag är så jäkla nöjd med den matchen. Jag hade verkligen läst av AIK; hur vi skulle spela i deras uppspelsfas, hur vi skulle trycka fast dem och hur vi skulle spela i deras press, säger Mikael Nilsson.

– Vi vet att om vi flyttar pucken brett så får AIK det svårt. Det är egentligen bara de som spelar på det här sättet, med ett extremt 2-2-1.

4–0 blev slutligen till 6–1 i en match där lagkapten Grahm var en förgrundsfigur med tre mål och två målgivande passningar.

Hon fortsatte att peta in puckar (två till blev det) när lagen möttes igen på söndagen – men då var Modo som lag desto blekare.

– Det var lite "dagen efter" för oss. Vi pratade om att spela enkelt och rakt, men det var först när vi tog time out i tredje perioden som vi började göra det, säger Mikael Nilsson.

Då var det visserligen redan 3–0 till Modo, men den ledningen kan laget tacka målvakten Valentina Lizana Wallner för. AIK hade en hel drös med farliga lägen i matchen men landslagsmålvakten var säkerheten själv.

– "Valle" är grym, berömmer Mikael Nilsson. Hon är hur bra som helst. Den här matchen hade vi lika gärna kunnat förlora, jag tycker att AIK visade en större stridsmoral.

Lizana Wallner säger själv, något försiktigt, att hon var "helt okej".

– Det känns stabilt. Jag får mycket hjälp av mina backar och då är det enkelt.

Fast just i dag blev du väl utelämnad några gånger..?

– När vi väl släpper till några svåra lägen så är det ju mitt jobb att ta dem (skratt). Jag tycker också att vi blev bättre och bättre mot slutet av matchen, säger Lizana Wallner.

Mer läsning

Annons