Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmannen Skröder – snart kan han bli störst

/
  • Per-Åge Skröder har många rekord i SHL. Nu är han nära mål- och matchrekordet bland alla spelare.

Per-Åge Skröder skrev på för två nya år.
Det är inte omöjligt att det blir längre.
– Men "Perra" sätter väl stopp för det när det närmar sig, säger Skröder och skrattar.

Annons

Skröder syftar på Per Svartvadets (general manager) rekord på antal matcher i Modo som är fantastiska 755. Nu har visserligen Per-Åge Skröder en bit kvar. Men 517 matcher placerar norrmannen högt upp i Modos matchlista genom tiderna.

Per-Åge Skröder klättrar stadigt på topplistan över flest gjorda mål i SHL (elitserien tidigare). Han står på 250, vilket ger honom en fjärdeplats genom alla tider. Skröder har tolv mål upp till trean Håkan Loob och 16 till tvåan Magnus Wernblom. Till ettan Lars-Gunnar Pettersson är det 20 mål.

Funderar du över att du är nära målrekordet?

– Nej, jag vet ju om det men det är inget jag tänker på i vardagen. När någon nämner det tänker jag på det.

Vad tänker du när du ser tillbaka på målfabrikationen under dina 17 säsonger i elitserien/SHL?

– Det är klart att det är många mål och det tyder på att det har gått bra under lång tid. Jag tror att jag kommer att njuta mer av det när jag lägger av.

– Jag har svårt att sätta det i perspektiv när jag håller på. Jag är i min bubbla som spelare. Men det är klart att det är roligt att vara nära rekordet.

Påminns du av lagkamraterna?

– Nej, ingen har nämnt det. Bara att jag är gammal, säger Skröder och skrattar.

Magnus Wernblom har målrekordet i Modo, 266. Skröder har gjort 190 (173 i SHL och 17 i slutspelet och kvalserien).

Skröder har sedan säsongen 2006/2007 tillhört Modo. Där har hans poängskörd varit allra bäst. Hans främsta poängnotering kom 2008/2009 när han gjorde 30 mål och totalt 59 poäng. Håkan Loob är bäst genom tiderna i SHL med 76 poäng som han noterade 1982/1983.

Skröder är även fyra i SHL:s matchliga (grundserien) med 806 matcher. Han passerar snart Mikael "Musse" Håkansson som har 808 matcher. Backen Jan Sandström är tvåa med 835 och backen David Petrasek toppar på 887.

Möjligheten finns att Skröder går förbi Petrasek.

– Men då gäller det att hålla sig frisk, säger Skröder och ler.

Vilket av de rekord som du har i dag är du mest stolt över?

– Det är flest matcher kanske, att man lyckats hålla på så länge. Mål är alltid roligt att göra också.

Han har lagt en bra grund inför tionde säsongen i Modo.

– Det har varit en bra sommar, tuff och hård träning. Det är så somrarna ska vara så att man är redo när det drar i gång. Jag tränar mer smart nu. Jag kan lägga på mer mängd och allt sånt som ungdomarna gör. Men eftersom jag har tränat under lång tid måste man ta hand om kroppen på ett smartare sätt när man blir äldre.

Drivet och energin att komma varje dag till hallen finns där.

– Jag älskar hockey och tanken på att jobba åtta till fyra vägrar jag att ha, säger Skröder och skrattar igen.

– För mig är hockey världens bästa jobb och Modo betyder mycket för mig. Men samtidigt är jag medveten om att det kommer ta slut.

Skröder säger att det är enklare att spela vidare när familjen trivs och mår bra.

– Så är det ju. Frugan jobbar, barnen har det bra i skolan och med idrott. Vardagen funkar kanon.

Det är många som är spända på "nya" Modo. En drös med rutinerade nordamerikaner har kallats in.

– Det kommer att bli ett bra lag när vi får ihop spelidén, för då blir vi jobbiga att möta. Dessutom märker man att harmonin i gruppen är riktigt bra. Det tror jag är en av de viktigaste grejerna för att vi ska få en bra vinter.

Han säger att det varit tufft mentalt att ligga i botten med Modo under många år.

– Nu hoppas jag att vi åker hissen uppåt. Man går på med ny energi för varje säsong.

En del anser att åtta spelare från USA/Kanada är för många och att Modo i stället skulle satsa på fler unga spelare från egna leden.

Hur ser du på det?

– Jag förstår tanken men samtidigt har vi ju varit nere i botten under några år och klubben vill göra en satsning för att ta sig upp.

Är det här enda vägen?

– Nja, det finns säkert andra vägar men det kanske tar längre tid. Det tar tid att bygga ett topplag. Vi har fått in bra spelare med bra karaktärer som också genom det visar yngre hur man jobbar. Tar de yngre spelarna lärdom av det så har de nytta av det längre fram och då blir Modo ännu bättre.

Du säger att nye huvudcoachen Larry Huras vill att Modo ska spela aggressivt med mycket fart. Något som väl även förre Modotränaren Anders Forsberg (fick sparken efter en och en halv säsong) förespråkade.

– Jo, i stort skiljer det inte jättemycket mellan tränarna. Skillnaden är de små detaljerna.

Har det någon betydelse hur tränarna är som människor och hur de framför sina idéer.

– Är man en bra lärare att lära ut sin filosofi så är det lättare att ta åt sig. Men allting kommer ner till oss hur vi gör. En tränare kan stå i fyra månader och tjata på och om vi inte gör det spelar det ingen roll. Nu gnuggar vi på hur han (Huras) vill ha det i alla hundratals olika situationer. Det har blivit många timmar video som är ett bra hjälpmedel.

Per-Åge Skröder har haft många tränare under sin tid i Modo. Han tycker att det varit kul att träffa och lära känna olika personligheter.

– Larry pratar på in- och utandningen, säger Skröder och skrattar.

Gillar du tränare som skriker och snackar mycket?

– Gör de det så visar de hur mycket de brinner för det här. Och då smittar det av sig till spelarna på ett lättare sätt. Det blir mycket mer temperatur.

– Men sedan kan det väl vicka över för att det blir för mycket. Men Larry har varit med länge och han vet hur han ska trycka och när han ska elda på.

Under Skröders första säsonger i klubben byttes det inte ut lika många spelare som det gör nuförtiden.

– Vi är vana vid att få många nya kompisar inför varje säsong. Det är roligt att lära känna nya människor. Alla är olika och de nya kommer in med nya impulser och idéer. Men visst är det bättre för klubben om stommen finns kvar över lång tid.

Har du kontakt med spelare som har lämnat?

– En del till och från, det kanske blir lite mer i början men sedan ebbar det ut. Men så fort man träffar dem är det som i går. Man surrar och har roligt. Man har ju spelat med folk från nästan hela världen.

Är det någon eller några av de nya spelarna från Nordamerika som lyfter truppen extra mycket när det gäller deras sätt att vara.

– De lyfter på olika sätt. Byron (Ritchie) är en som går in och ger järnet, tränar stenhårt och visar den vägen. Och så har du Whitney (Ryan) som är spillervinken och som har en kommentar i alla möjliga lägen.

– Vi har ju haft spelare tidigare från Nordamerika som trott att det här blir en enkel resa. Ingen av de som kommit nu verkar vara sådana typer. Det är ett bra tecken att de är seriösa och proffsiga.

Förutom alla rekord har Per-Åge Skröder givetvis många minnen från sina 17 säsonger i Sverige.

– Jag har fått uppleva jättemycket i Sverige. Har vunnit två gånger. Det är klart att man är stolt över det.

Men Skröder har mycket kvar att uträtta på isen. Det är sällan han sätter upp poängmål.

– Hellre hur jag är i gruppen och hur jag försöker utveckla mig där, att man får med sig gruppen och är en drivande ledare. Och jag vill ju vara en ledande spelare, men sedan vet man ju inte vilken roll man får.

Kan man fortfarande utvecklas vid 37 års ålder?

– Det hoppas jag. Det är alltid nya grejer man kan lära sig. Och det blir även mycket nytt när man får en ny tränare och nytt spelsystem.

Skröder har börjat tänka på vad han ska göra efter karriären.

– Man tänker till och från hur man ska göra. Ska vi stanna här eller ska vi flytta hem till Norge. Alla sådana frågor är med hela tiden, men man försöker pusha det framför sig hela tiden.

– Vi har sagt i familjen att när jag har spelat klart ska vi sätta oss ner och ta ett beslut vad vi ska göra. Barnen har bott i Ö-vik under alla dessa år och det är hemma för dem. Hemma för oss är Norge.

Han är inte orolig när det gäller att hitta ett jobb efter hockeyn. Han har haft förfrågningar hemifrån att jobba på hockeygym. Sponsorer till Modo har också hört av sig.

Är det här dina två sista säsonger?

– Jag vet inte. Funkar det bra, om kroppen håller och att jag känner att man är med och bidrar så får man se. Och sedan får man se vad Modo säger. Det kan vara; bra krigat och tack för nu.

– Två år känns långt nu, säger Per-Åge Skröder och skrattar igen.

Annons