Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modo i ny miljontvist

Modo har fått ytterligare ett skatteärende på halsen. Skatteverket vill upptaxera klubben med 7,6 miljoner kronor – återigen på grund av för lågt uttag av hyror. Nu gäller det åren 2009 till 2013.
– Vi ser det inte som ett nytt ärende, säger ordföranden Tomas Byberg.

Annons

Modo Hockey och Skatteverket har haft mycket att göra med varandra efter Fjällräven Centers (då Swedbank Arenas) uppförande 2006. Huvudanledningen till detta är de hyror som dotterbolaget Evenemangsarenan i Örnsköldsvik AB – arenabolaget – tagit ut för arenan.

Det första skatteärendet blev verklighet 2009, då Skatteverket synade Modos siffror för 2008 och kom fram till att klubben tagit ut 6,1 miljoner kronor för lite i hyra.

Detta överklagade Modo. Förvaltningsrätten sänkte också summan till fyra miljoner kronor och när ärendet sedan hamnade i kammarrätten friserades siffrorna ytterligare och landade på 1,96 miljoner. kammarrättens beslut kom i mars i fjol och har överklagats.

Nu har alltså ytterligare ett ärende som rör Modo och hyror kommit till. Skatteverket har granskat arenabolagets taxeringsår från 2009 till 2013 och än en gång kommit fram till att bolaget tagit ut för låg hyra för Fjällräven Center.

Totalt rör det sig om 7,6 miljoner kronor, pengar som alltså ska eftertaxeras.

Enligt klubben rör det sig om cirka 1,35 miljoner kronor i skatt och skattetillägg (vilket är en form av straffavgift). Utöver upptaxeringen har Modo åkt på cirka 350 000 kronor i skattetillägg - plus att ytterligare 159 000 kronor i mervärdesskatt har lagts till.

– Vi ser inte det här som ett nytt ärende utan det är en del i den tidigare tvisten. Det ska överklagas, säger Modo Hockeys ordförande Tomas Byberg, och i ett mejl skriver klubben så här:

"Så länge ärendena prövas av domstol har bolaget anstånd med att betala skatt och skattetillägg. Totalt innebär Skatteverkets beslut en exponering om ca 1 350 000 kr i skatt och skattetillägg. I beslutet har dock Skatteverket ökat på beskattningen med frågor i strid med kammarrättens dom. Om kammarrättens dom står sig ska Skatteverket rätta sig efter denna och minska beskattningen med ca 840 000 kr."

Mer läsning

Annons