Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luleåfans rasar över nya läktaren

/
  • Här uppe, under taket i Fjällräven Center, är numera bortasupportrarna placerade under Modos matcher. LuleåFans var på besök härom veckan – och åkte hem mycket missnöjda.

Bortasupportrar vill inte stå under taket i Fjällräven Center. "Svårt att skapa något tryck".

Annons

LuleåFans blev första klack att testa Modos nya läktare för bortasupportrar. De är missnöjda med upplevelsen.

– Vill de förstöra läktarkulturen? undrar klackledaren Toyne Ringwald.

– Vi har hittat en jättebra lösning, menar arenachefen Bengt Hedin.

När Fjällräven Center (då Swedbank Arena) invigdes 2006 hade bortasupportrar en given plats till vänster på den stora ståplatsläktaren under Modos matcher.

Men inför hemmamatchen mot Luleå för två helger sedan valde Modo att flytta bortasupportrarna till en plats i ena hörnet på andra kortsidan, ovanför sittplatsläktaren. Man kan säga att gästande fans nu får stå strax under taket, på våning fem.

– Det är en diskussion vi har haft i flera år, att vi vill separera klackarna från varandra. Vi har varit relativt förskonade från skärmytslingar men i största möjliga mån vill vi undvika konfrontationer mellan supportrarna, säger Bengt Hedin.

Fjällräven Centers arenachef menar också att den nya placeringen av bortasupportrarna innebär ett lyft för Modo.

– Nu kan vi lyfta fram vår egen klack på ett bra sätt. Vi känner att vi har hittat en jättebra lösning.

Men motståndarna är inte nöjda. LuleåFans hade drygt 100 supportrar på plats under Modo–Luleå senast och är ännu den enda klack som har stått på den nya bortaläktaren.

Frågan är om de återvänder när lagen möts i Ö-vik igen den 12 december.

– Senaste resan kostade endast 300 kronor inklusive matchbiljett för alla som följde med. Som det lät efteråt tror jag inte att någon åker ner ens om det blir gratis nästa gång, säger Toyne Ringwald.

Klackledaren Ringwald och hans kamrater pekar på flera negativa aspekter med den nya placeringen.

– Som klack vill man gärna ha en läktarplats där man står mer samlat, men nu fick vi i stället stå utspritt i en lång rad och det är svårt att skapa något tryck när det är så, säger Ringwald och fortsätter:

– Det nät som hänger framför klacksektionen, den låga takhöjden, samt läktarens nuvarande utformning gör det omöjligt att flagga eller anordna någon som helst tifo vilket tar bort en dimension av upplevelsen i hallen.

Toyne Ringwald är rädd för att kampen mellan klackarna helt kommer att försvinna i Fjällräven Center.

– Två klackar som tävlar med varandra bygger upp en skön stämning i arenan. Det är väl någonting som alla vill ha? Vi i LuleåFans uppskattar verkligen när det kommer mycket bortafans till våra matcher, då taggar man till lite extra och då höjs trycket i arenan rejält. Men som det är nu nere i Ö-vik så blir den biten helt förstörd.

Bengt Hedin säger att ingenting är hugget i sten och att Modo har för avsikt att utvärdera den nya placeringen – men eventuella justeringar sker i så fall längre fram i tiden.

– Jag tror inte att det blir någon förändring den här säsongen. Vi måste ge det här en chans, säger Hedin.

Mer läsning

Annons