Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvalserien kan komma att skrotas

/

Wild cards, skrotad kvalserie och lönetak.
Det är några av förslagen som ligger till grund hur klubbarna vill att SHL ska se ut i framtiden.
Förslag som fått supportrar att rasa och som sågas av Svenska Ishockeyförbundet.

Annons

Det är tidningen Expressen som avslöjar förslagen till förändringarna. Bland annat diskuteras om att göra om ligasystemet där man ger wild cards till de klubbar som är mest lönsamma, ta bort kvalserien där istället jumbon i SHL möter allsvenska ettan i serie i bäst av sju matcher.

Detta är förslag som fått supportrar att rasa i olika forum och även förbundet är stark kritiskt.

– Vår uppfattning är att det är sportsliga kriterier som avgör på vilken serienivå man spelar på, säger förbundsordföranden Christer Englund till TT.

Många av förslagen som Expressen avslöjar kontroversiella, men det som stickert ut mest är wild cards till de lönsammaste föreningarna utanför SHL.

Modos ordförande Tomas Byberg är försiktig i sina uttalanden och han berör i ett mejl bara förhandlingen i sin helhet.

– SHL har avtal med SIF om hur SHL:s verksamhet bedrivs i förhållande till förbundet. Innevarande avtal går ut sista april 2014 och förhandlingar om ett nytt avtal pågår.

– I de förhandlingarna har SHL tagit fram ett diskussionsunderlag inkluderande en bruttolista med punkter och områden som man vill lyfta. Detta skall ligga till grund för att utveckla och säkerställa att vi bygger ett starkt och konkurrenskraftigt SHL. Vi vill med detta förslag som samtliga SHL-klubbar ställer sig bakom, försöka hitta en väg att utveckla såväl SHL som svensk ishockey, skriver Byberg.

Reaktionerna från Hockeyallsvenskan lät heller inte vänta på sig efter SHL:s utspel.

– Vårt seriesystem är det smartaste som finns inom svensk idrott, de tre strecken gör att intresset för hockeyallsvenskan hålls vid liv hela säsongen. Tar man bort den möjligheten och bara ett lag får kvala tappar man dynamiken för hela serieupplägget, säger Stefan Bengtsson, vd för Hockeyallsvenskan, till Aftonbladet.

Englund och förbundsstyrelsen anser att frågan om svensk elithockeys framtid är större än att bara se till de tolv SHL-lagen.

– Vi har ju fortfarande en allsvenska som enligt vår syn är en elitverksamhet, säger Christer Englund till TT.

Mer läsning

Annons