Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grahm har lärt sig att lyssna på sin kropp

/
  • Modos lagkapten Erika Grahm gick sitt livs kamp i fjol, mot nervsjukdomen Guillain-Barrés – och vann. Än är hon dock inte helt kvitt sjukdomen och hon har lärt sig att lyssna på sin kropp. I somras fick hon ta ett brejk i en vecka när symptomen kom tillbaka.

Hon är kaptenen som ska styra Modoskutan till ännu ett SM-guld.

Men tillvaron som elitidrottare innebär att Erika Grahm hela tiden måste lyssna på sin kropp i första hand.

– Det är en utmaning, men jag älskar utmaningar, säger hon.

Annons

Erika Grahm bloggar på allehanda.se. Följ hennes blogg här.

Det var i fjol sommar som Erika Grahm drabbades av en nervsjukdom som – bland annat – gjorde att hon fick förlamningssymptom och blev mer eller mindre sängliggande i sju veckor.

– Läkarna gav mig diagnosen Guillain-Barrés syndrom, men den är inte hundraprocentig. Jag hade så många olika symptom och man ska inte ha sådana symptom när man är 20 år gammal. Så jag har döpt det till Erika-syndromet, det är min sjukdom.

Hon fick behandling i Umeå – antikroppar som rätade upp hennes immunförsvar – och krigade sig tillbaka till hockeyrinken. Sedermera ledde hon också sitt Modo till klubbens första SM-guld på damsidan.

Mitt i den hårda barmarksträningen inför den här säsongen sa kroppen ifrån på nytt.

– Jag blev rädd. Det sjuka är att jag fick symptomen vid ungefär samma tidpunkt som jag fick dem i fjol. Jag var helt säker på att jag hade blivit sjuk igen, säger Grahm.

Hon ringde till neurologen i Umeå och fick rådet att vila i en vecka.

– De sa att jag skulle koppla bort allting, ta det lugnt, ta promenader och göra sådant som jag mår bra av. Då åkte jag till Timrås hockeyskola och var ledare för barnen där. Det var min rehab.

Allting blev också bra igen.

Men Erika har lärt sig att tidigt lyssna på sin kropp. Läkarna kan inte säga om sjukdomen är kronisk och när som helst kan det komma ett skov.

– Nu känner jag igen signalerna. Jag måste lära mig att leva med det och det är en utmaning – men jag älskar utmaningar.

Familjen är viktigast, men Erika vill även tacka Joakim Bäckström, Modos fystränare.

– Från dag ett, när jag hasade mig in här i fjol, har han varit ett stort stöd. Han hjälpte mig under hela vintern, la scheman och annat. Dessutom har han varit en mental hjälp. Om jag har haft en dålig dag har det hänt att jag gått in till Jocke och nästan gråtit en skvätt, men när jag kommit ut därifrån har det varit bra igen.

I dag är Erika hundraprocentig och redo för en ny säsong i riksserien. Som lagkapten för Modo ska hon, förhoppningsvis, leda skutan till ännu en triumf i SM.

– Vi är bättre nu än vad vi var när vi tog guld. Förra året vid den här tidpunkten hade vi tolv nya, unga spelare som inte hade spelat i riksserien tidigare. Nu vet alla vad som gäller.

För tillfället har Modo en 22 matcher lång segersvit; 16 raka segrar under andra halvan av förra säsongen följdes upp med sex nya i försäsongsturneringen Ullas Cup.

Och på lördag smäller det igen, när säsongen inleds borta mot Linköping. På söndag väntar HV 71.

– Det gäller bara att vi är ödmjuka och har fötterna på jorden, nu när det har gått så förbaskat bra för oss, säger Erika Grahm.

Annons