Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockhöjning av antalet slashingutvisningar

/
  • Marcus Vinnerborg visade ut Modos Dave Spina för en hooking i premiärmatchen mot Växjö. Sett till inledningen av SHL har dock hookingsutvisningarna minskat drastiskt – vilket man inte kan säga om slashingutvisningarna...

Nya direktiv – då rakar slashingutvisningarna i höjden.

Här är domarbasens förklaring:

– Jag är helt övertygad om att några av de 86 inte är slashings, säger Peter Andersson.

Annons

Domarnas nivå har – som så ofta förr – varit grund för en viss debatt under inledningen av SHL-säsongen. Inför första nedsläpp fick domarna direktiv om att vara betydligt hårdare när det kommer spelförstörande moment på isen – och det märks i statistiken.

Siffror som Tomas Kling på webbsidan domarna.se har tagit fram för Sportens räkning (och som ni kan se här nedanför) visar att antalet utvisningar för framför allt slashingar – det vill säga slag med klubban – har ökat markant.

Under de fem första omgångarna i fjol dömdes 17 slashingutvisningar ut. Motsvarande siffra i år är inte mindre än 86.

– Spontant så tog vi alldeles för lite slashings förra året, säger domarbasen Peter Andersson angående den stora ökningen.

– Däremot så indikerar det att vi gör det vi ska och är ålagda att göra här i starten. Jag är helt övertygad om att det kommer att gå ner. Jag tror det här kommer att sjunka radikalt från och med nu. Lagen har förstått.

– Redan i går (läs: i tisdags) såg jag att lagen börjar anamma det här. Antalet går aldrig att bedöma om det är rätt antal.

Hur upplever du att det tagits emot?

– Min känsla är definitivt att lagen är positiva till det här. Media är väldigt positiva till det här. Både tv- och tidningsmedia. Sedan att vi har något enskilt utspel här och där det tar inte vi så hårt vid. Det viktiga för mig är att vi känner att helheten tycker det här är riktigt. Sedan är det som alltid, att vi måste analysera det här.

Det har varit en del snack om att domare letar utvisningar, har ni varit för ivriga att ta för slashings?

– Jag är helt övertygad om att några av de 86 inte är slashings. Men så är det alltid. Likväl ska det vara något annat, en hakning exempelvis. Jag vet inte hur statistiken för hakningar ser ut?

Hakningarna har minskat drastiskt!

– Det som är glädjande med det är att hooking har dalat och det var ett grepp vi tog för fyra till fem år sedan. Att det sjunkit i år kan jag tänka mig beror på att en domare tar slashing där han kanske hade kunnat ta hooking i stället. Det vill säga när man är uppe med klubban på händerna på motståndaren.

– Det är en balans där emellanåt. Att vi har så många slashings kan bero på det och det är viktigt att poängtera. Vi kommer att träffas inom kort när vi fördjupar oss i det här. Hur vi ser på det och hur vi ska gå vidare.

Har ni uppnått det ni vill?

– Jag vill säga så här: Vi följer det vi har bestämt. Det vi gick ut med redan i somras. Vi har fortsatt att jobba med det och det lever vi upp till. Jag känner ingen oro. Det som är glädjande är att domarna håller spåret allihop.

Läs mer: Anders Forsberg - "Det kommer att främja offensivt spel i slutändan"

***

Spelförstörande utvisningar

Typ / Säsong 13/14 - 12/13 - 11/12 - 10/11 - 09/10

Crosschecking: 14 - 11 - 10 - 19 - 24

Holding: 29 - 18 - 40 - 19 - 25

Hooking: 23 - 37 - 49 - 53 - 89

Interference: 23 - 21 - 26 - 23 - 29

Slashing: 89 - 17 - 25 - 20 - 24

Källa: Tomas Kling, domarna.se.

Mer läsning

Annons