Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Anton och Linus har en väldigt sund rivalitet"

/

Modo Hockey har spelat två träningsmatcher och anfallsspelet har, om man ska vara snäll, varit sådär.

Däremot har målvaktspelet varit bra i den första matchen och mot Ässät var det fenomenalt.

– Jag är priviligerad att få jobba med dessa ungdomar varje dag, säger Maciej Szwoch.

Annons

Szwoch är Modo Hockeys målvaktstränare och ungdomarna är Anton Forsberg, 21 år, och Linus Ullmark 20 år. Tillsammans bildar de elitseriens yngsta målvaktspar.

– Det är fantastiskt att få jobba i den här miljön med dessa ungdomar som gör sitt bästa varje dag, driver sig själva och varandra och hela tiden tävlar sunt.

Modoledningen med Markus Näslund i spetsen valde att satsa på Anton Forsberg som förra säsongen var utlånad till Södertälje och Linus Ullmark som konkurrerade iväg Oscar Alsenfelt till Leksand och nu tränar fjolårets målvaktsetta Bernhard Starkbaum med juniorerna.

Och firma Forsberg&Ullmark har börjat säsongen starkt, minst sagt.

– Det är inte rättvist att jämföra dem med andra, äldre målvakter. De här två har drivkraften, men de har en mix av noggrannhet och talang som har tagit dem långt, säger Szwoch.

Visst, det är bara försäsong men både Forsberg och Ullmark har haft en fantastisk utveckling och Maciej Szwoch menar att de båda är där de är på grund av både fysisk och psykisk styrka.

– Då det gäller Anton har vi följt en plan för att han skulle ta det här steget. Han behövde matcher och fick massor i Södertälje och gjorde det fantastiskt bra.

– Linus smög lite i bakvattnet förra säsongen, men kom in i laget och gjorde det väldigt bra.

Kommande säsong, kommer ni ha en uttalad etta och hur hanterar de två konkurrensen?

– Ingen vill vara tvåa men de stöttar laget utifrån. Som läget är nu kommer vi inte ta något beslut, vi får se hur det ser ut när serien startar, säger Szwoch.

De är extrema talanger, men är ni trygga med dem?

– Ja, lika trygga med Bernhard som kom från den österrikiska ligan helt utan erfarenhet från den svenska hockeyn. Linus och Anton är mogna för det här, men den stora utmaningen kommer i oktober/november då solen slutat skina.

– Men just nu är det försäsong och det gäller att sätta grundspelet, men de har gett sig själva en positiv framtid.

Vilken är den största skillnaden i målvaktsspelet mellan Linus och Anton?

– Linus kanske är lite mer konservativ med sitt aggressiva spel. Annars har de båda ett väldigt bra grundspel och de är skickliga med klubban, säger Maciej Szwoch.

Sverige har under de senaste åren fått fram väldigt bra målvakter, varför?

– Svenska målvaktstränare har under lång tid jobbat hårt tillsammans och det är frukten av ett långsiktigt arbete. Vi har fått en väldig acceptans för det vi gör.

– Sedan är det inte bara målvaktstränarnas förtjänst, vi är ett team. Linus jobbar med Tobias Lundgren och Anton med Andy Swärd, båda mentala tränare, och de har gjort ett fantastiskt jobb.

Mer läsning

Annons