Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sherlock Holmes i nygammal tolkning

Sherlock Holmes porträtteras som karatekickande och pistolbeväpnad actionhjälte i nya filmen som har premiär på nyårsdagen.

Det är så han framställs av Robert Downey Jr i Guy Ritchies film "Sherlock Holmes".

Downey menar att det är så den klassiske detektiven alltid borde skildrats på film.

Man kan inte tolka Sherlock Holmer bättre än vi gör. Vi är trogna böckerna, vi har gått tillbaka till dom och hämtat vår Sherlock därifrån, säger han till TT Spektra.

Missuppfattningar

Detta inte är den traditionelle Sherlock Holmes - i alla fall inte som Arthur Conan Doyles romanhjälte har skildrats på film. Den Holmes som Robert Downey Jr gör är en actionhjälte - han skjuter, slåss med svärd och kan asiatisk stridsteknik.

Lite oortodoxt, kanske. Inte alls, säger Downey.

Du tänker för mycket på de tidigare filmerna. Vår Sherlock Holmes ligger närmare böckerna. Det där med hatten och pipan och slängkappan, det finns inte med i böckerna. Det är en uppfinning av filmare, och sedan har det hängt kvar. Det finns så oerhört många missuppfattningar om Holmes.

Nappade direkt

Men att förändra bilden av en älskad romanhjälte görs inte ostraffat. Man kan undra vad världens alla Sherlock Holmes-sällskap och Conan Doyle-forskare tycker.

Vi får stöd av dom, hävdar Robert Downey Jr.

Han läste själv inte böckerna som ung, men när erbjudandet kom nappade han direkt.

Jag visste ju att Sherlock Holmes är en av stora litterära ikonerna. Alla filmbolag letar oförtröttligt efter material som de kan filmatisera, och att det här skulle komma min väg, det var ödet.

"Ingen dumskalle"

Medhjälparen doktor Watson spelas av Jude Law. Downey talar om dennes tolkning av doktor Watson.

Folk som kan sin Conan Doyle vet att Watson inte var någon dumskalle. Men det är så han alltid framställs. Det gör mig faktiskt förbannad. Här är han en smart kille, och bara det visar ju från början att det vi har gjort inte

är den gamla vanliga Sherlock Holmes-filmen.

Downey ser redan fram mot att få göra fler filmer om Holmes.

Det finns ju så oerhört många stories att berätta. Men det gäller att berätta dom på rätt sätt. Ta till exempel "Baskervilles hund". Alla vet att det handlar om en hund. Vi måste hitta en spännande vändning i historien - hur kul är det med att säga "det var en hund som gjorde det". Det håller inte.