Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Shell vill sälja svenska mackar

Annons

Svenska Shell vill sälja sitt raffinaderi i Göteborg och sina bensinstationer landet runt, uppger SVT Västnytt. Uppgiften bekräftas av Martin von Arronet, pressinformatör på Svenska Shell.

Vi undersöker intresset hos möjliga köpare av den svenska verksamheten av Svenska Shell, säger von Arronet till TT.

De anställda vid svenska Shell informerades på måndagen om företagets planer och det framkom då att det som händer i Sverige är del av en internationell strategi för Shell, som redan genomförts i bland annat Frankrike och Grekland.

Shell vill globalt ha mera komplexa, storskaliga raffinaderier, integrerade i globala Shell. Sådana finns redan inom gruppen, men det som finns i Göteborg arbetar i huvudsak mot den svenska marknaden, även om viss export förekommer.

Det finns en del av Shells verksamhet i Sverige som inte är till salu, och det är den vi har i Skåne där vi undersöker förekomsten av naturgas, säger von Arronet.

Hur lång tid det tar innan Shell hittat en köpare till sin svenska verksamhet vet ingen, inte heller går det att säga något om Shell kommer att finnas kvar som märke för tankande bilister i Sverige i framtiden.

Vi är i ett väldigt tidigt skede i den här processen, säger von Arronet. Erfarenheten säger dessutom att sådana här affärer är komplicerade och kan ta ganska lång tid.

Verksamheten kommer att fortsätta som vanligt, enligt von Arronet. Att man börjar leta efter en köpare ändrar inget.

Förutom de drygt 200 som arbetar vid raffinaderiet, så finns det ytterligare cirka 300 i annan verksamhet på huvudkontoret i Stockholm med mera.

När det gäller mackarna, så finns 400 stycken, 115 ägs av de personer som driver dem medan 285 ägs av Shell. Bland mackarna finns både bemannade och obemannade plus bland annat speciella mackar för lastbilar.

Företaget vill minska beroendet av försäljning till konsumenter och i stället koncentrera sig mera på utvinning av olja och gas.