Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sheena fotograferar sexuella atmosfärer

/
  • Sheena Skoglunds examensarbete handlar om sexuella atmosfärer i Köpenhamn.
  • För Sheena Skoglund kom idén till examensarbetet ganska snabbt. Hon hade längre fascinerats över den sexuella frigjordhet som fanns i Köpenhamn, och hon begav sig dit för att hitta sexuella miljöer att försöka fånga på bild. Men det var ett tufft jobb.

Temat var The naked city. Uppdraget för studenterna vid bildjournalistprogrammet blev att leta historier att berätta i fotografier.
Sheena Skoglund från Örnsköldsvik åkte till Köpenhamn för att hitta sexuellt laddade atmosfärer att skildra på bild.
Länk till bildspelet.

Annons

Första delen, om Robbin Norgren: "Så mycket mer än bara boxningen"

I Köpenhamn flödar en sexuell frigjordhet som sällan syns i Sverige. Det fascinerade fotografen Sheena Skoglund. Hon begav sig dit i ett försök att fånga passionen på bild.
Resultatet blev en serie poetiska fotografier om ett av de allra mest intima och privata ämnen som finns.

Temat var The naked city. För Sheena Skoglund kom idén om hur hon skulle ta sig an det, rätt snart.

– Jag hade varit i Köpenhamn tidigare och slagits av hur sexuellt frigjort det är där. Inte alls som i Sverige med en massa hyssj hyssj. I Köpenhamn vågar människor leva ut sin sexualitet på ett helt annat sätt, berättar hon.

Hon bestämde sig för att utforska sexuella platser, miljöer och atmosfärer. Och för att det skulle bli möjligt behövde hon bli insläppt i människors mest privata, innersta rum.

Men det skulle inte bli lätt. Långt ifrån. I researcharbetet fick Sheena tag på människor via communities på nätet. Till en början sa de sig vara positiva till att medverka i ett professionellt bildprojekt.

– När jag väl kom ner började de avboka och dra sig ur. Jag hade ett helvete i två veckor och höll fullständigt på att gå in i väggen. Många var oseriösa också och föreslog att jag själv skulle vara med i deras akt. Det var extremt tröttsamt när de inte förstod att det var ett seriöst bildprojekt jag ville genomföra, berättar Sheena.

Efter några veckor lossnade det. Sheena blev bättre på att skilja de oseriösa från de seriösa, och hon berättar att hon blev hårdare i sin framtoning.

– Jag sa helt enkelt att nu bokar vi det här den och den dagen. Att det här är ett jobb och inget flum.

Hennes arbete handlar inte om spektakulära, råa eller pornografiska bilder. Människorna är varsamt hanterade, och bilderna ofta poetiska och tekniskt komplicerade.

– Jag har inte plåtat ansikten eller kön, det är inte det som är intressant. Jag har velat fånga en känsla i bilderna och till exempel är många av dem tagna med rörelseoskärpa.

Att bygga upp ett förtroende var en viktig del.

– Jag själv var aldrig nervös men de personer jag plåtade var det. Vissa skakade som asplöv när jag tog i hand och hälsade.

I två månader har Sheena arbetat med sitt projekt. Hon har knutit kontakter och byggt upp förtroenden. Ibland har hon besökt sexklubbar, ibland har hon varit i människors hem där hon på nära håll tagit del av deras mest intima samspel.

– Folk frågar mig hur jag kände av att fota folk som har sex. Men för mig var det som vilket bildjournalistiskt jobb som helst. Det har varit utmanande att jobba helt på egen hand men samtidigt väldigt lärorikt. Alla har vuxit av det och i efterhand har många av paren tackat mig för att jag gjorde det här. Det blev en häftig resa för dem också.

Men ännu är bara halva jobbet gjort. 3000 bilder ska i en första gallring bli 20, och i slutändan kommer det finnas 6-8 bilder kvar som ska vara med i utställning på Fotografiskt centrum i Stockholm i juni.

– Det här var något av ett drömprojekt för mig och jag vill gärna göra något liknande i Sverige i framtiden.

***

Sheena Skoglund

Ålder: 26

Bor: I Sundsvall

Familj: Katten Siri

Intressen: Fotografi, internet, media och socialt umgänge.

Framtidsplaner: Att jobba som multijournalist på någon lokaltidning.

Drömprojekt: Mitt examensprojekt var ett sådant, nu funderar jag på att göra något liknande fast i Sverige.

Sig själv med tre ord: Envis, energisk och självmedveten.

Mer läsning

Annons