Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SHB spår försiktig Riksbank

Annons

Handelsbankens ekonomer bedömer att återhämtningen i ekonomin fortsätter 2010. Den svenska exporten gynnas av den globala återhämtningen och det underliggande inflationstrycket förblir lågt nästa år. Riksbanken anser sig därför ha utrymme att vara försiktig med räntehöjningar. Handelsbanken (SHB) räknar med en första höjning i sommar, enligt den nya konjunkturprognosen.

Bankens ekonomer räknar med att Sveriges BNP, kalenderkorrigerat, faller med 4,5 i år för att växa med 2,8 procent nästa år och året därpå blir tillväxten 3,0 procent.

Inflationen, mätt i KPI, blir negativ i år -0,3 procent, för att åter bli positiv nästa år och landa på 1,2 procent och 2,5 procent 2011.

Arbetslösheten stiger från 8,3 procent i år till 9,3 procent nästa år och faller sedan tillbaka något till 9,0 procent 2011.

Reporäntan bedöms ligga på 1,75 procent om tolv månader och på 3,25 procent om 24 månader. Tolv månader ytterligare längre fram ligger den på 3,50 procent, enligt Handelsbankens ekonomer.