Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sharon begravs på måndag

Annons

Israels förre premiärminister Ariel Sharon avled i går, 85 år gammal.

Den före detta generalen och politiske strategen fortsätter väcka känslor även efter sin död.

Sharon hade legat i koma sedan en stroke 2006. Han avled på sjukhuset utanför Tel Aviv med familjen samlad vid bädden.

Sharon kommer att begravas vid en militärceremoni på måndag vid hans gård i södra Israel, rapporterar tidningen Jerusalem Post. Enligt israeliska medieuppgifter kommer Sharons kropp innan det, på söndag, föras till det israeliska parlamentet Knesset där besökare ska få möjlighet att ta farväl. På måndag morgon ska en minnesceremoni hållas i parlamentet.

Israels president Shimon Perez säger i ett uttalande att hans "kära vän" Sharon förlorade sitt sista slag på lördagen. Sharon var en "modig soldat" som älskade sitt land, och landet älskade honom tillbaka enligt Perez, som fortsatte:

"Han var en av Israels stora försvarare och viktigaste arkitekter, som inte kände någon fruktan och definitivt inte fruktade visioner. Han visste hur man tar svåra beslut och implementera dem. Vi älskade honom alla och han kommer att bli väldigt saknad. Jag sänder mina kondoleanser till Sharons familj. Må han vila i frid".

Israeliska medier fylldes av hyllningar och bildspel med viktiga ögonblick ur Sharons liv.

Det är självklart något som alla pratar om. Men det var ju väntat, säger Amir Oren, ledarskribent på liberala israeliska tidningen Haaretz, till TT på lördagen.

Också israeliska regeringen hyllade, medan palestinska röster fortsatte fördöma sin gamle fiende.

USA:s president Barack Obama konstaterade i en första kommentar att Sharon "vigde sitt liv åt staten Israel" och utrikesminister Carl Bildt twittrade: "Ariel Sharon var en stor israelisk ledare".

Sharon blev känd som militär befälhavare, inte minst sedan han 1973 ledde stridsvagnarna över Suezkanalen och slog mot den egyptiske fienden.

När Israel invaderade Libanon 1982 var han försvarsminister. Men året därpå måste han avgå efter att ha utpekats som indirekt ansvarig för falangistmilisens massmord av palestinier i flyktinglägren Sabra och Shatila.

Först 1999 valdes han till ledare för högeralliansen Likud, och 2001 blev Sharon premiärminister.

TT: Vilka var hans starkaste egenskaper som politiker?

Ihärdighet och pragmatism. Han gav aldrig upp, inte ens när han låg ner, svarar Oren.

Den så utpräglade politiske höken låg till mångas förvåning, och ilska, sedan bakom uttåget från Gazaremsan 2005.

Enligt Per Jönsson, Mellanösternkännare vid Utrikespolitiska institutet, har Sharon betytt mer för Israels utformning och politik än någon annan sedan David Ben-Gurion på 1940, -50 och 60-talen.

Han lade den fysiska grunden till bosättningarna på Västbanken och använde oerhört medvetet sina många ministerposter till att bygga ut infrastrukturen för bosättningsprojektet, som i dag definierar Israel mer än kanske något annat, säger Jönsson till TT.

I en ny överraskande manöver bildade Sharon i slutet av 2005 mittenpartiet Kadima, som blev största parti i valet 2006.

Han skapade en stark mittenkoalition som tidigare inte funnits och kunde skapa kompromisser som ingen annan hade klarat, säger Lisa Strömbom, statsvetare som forskar om israelisk politik, till TT.

Jönsson tror att Sharon kommer att gå till historien som en ganska klok och moderat person, fast han under stor del av sin karriär var en målmedveten expansionist.

Han har blivit något av en landsfader, en folkhjälte i alla läger utom i vänstern och i den arabiska befolkningen.

Mer läsning

Annons