Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sharia fortsatt fundament i Egypten

Annons

Egyptens konstitution ska även i fortsättningen vila på islamisk sharialag, efter en omröstning i den kommission som skriver landets nya grundlag.

Ett första utkast väntas i dag.

Även under Hosni Mubarak var det sharia som låg till grund för Egyptens konstitution. Medan protesterna i landet ökar i styrka har kommissionen skyndat på sitt arbete.

Efter att ha utfärdat sitt starkt kritiserade dekret om ökade maktbefogenheter gav president Muhammad Mursi kommissionen fram till februari på sig att avsluta arbetet. Att förslaget väntas redan nu kom som en chock för många oppositionella liberala och kristna som vägrat delta i skrivandet av konstitutionen då de anklagar islamisterna för att försöka dominera dess utformning.

Mursi och Muslimska brödraskapet hävdar dock att det är nödvändigt att påskynda processen för att Egyptens politiska övergång ska säkras.

I samma kontroversiella drag där Mursi genom ett dekret ställde sina beslut över författningsdomstolens juridiska prövning ställde presidenten även grundlagskommissionen utanför domarnas makt. Därmed är det oklart om författningsdomstolen har någon makt kvar över grundlagens utformning.

Egyptens konstitutionsdomstol har hållit fast vid sitt beslut att på söndag rösta om huruvida kommissionen ska upplösas eller inte. Många liberaler och kristna har lämnat kommissionen i protest.

Om kommissionen antar grundlagsutkastet hamnar det på Mursis bord för godkännande. Presidenten väntas då utlysa en folkomröstning om sak

Muhammad Mursi ska i ett tv-tal i kväll också ta upp det kritiserade dekretet och förklara motiven bakom det. Kritikerna anklagar Mursi för att försöka göra Egypten till en diktatur.

Mer läsning

Annons