Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SFI:s elever visade upp sin konst efter information från Hans Hedbergs Vänner

Hans Hedbergs Vänner i Örnsköldsvik fick en förfrågan från SFI i september om möjligheten att informera om Hans Hedberg och hans konst.

Annons

Hans Hedberg Museum ligger i anslutning till SFI:s lokaler och eleverna passerar ofta genom museet. Projektet under hösten skulle vara att integrera elevernas egen konst från sina respektive länder samt tolka Hans Hedbergs konst.

Helén Östmar Rosdahl och jag informerade via tolk vid tre olika tillfällen. Veckan efter guidade vi tio olika grupper i museet med stöd av SFI-lärare. Intresset från elevernas sida var stort och vi försökte på bästa sätt förklara Hans Hedbergs uppväxt i Köpmanholmen och hans dröm om att bli konstnär. Drömmen förverkligades och i Biot i Frankrike arbetade han med att utveckla sin konst inom keramiken. Hans Hedberg är känd som keramikens och glasyrens mästare och mest för sina ägg och frukter.

Fredag den 29 november var det dags för ”Kulturdag på SFI i ljusgården i Arken – En utställning med elevernas tolkningar av Hans Hedbergs konst”.

Med spänning besökte jag utställningen och ljusgården var fylld av elever och deras verk. Lektionssalarna är döpta efter frukter med inspiration från Hans konst i museet.

Jag blev inbjuden att ta del av alla olika rätter som dukats upp med recept på pumpa som eleverna lagat till. Mycket smakligt och gott.

Det var en helt ny och annorlunda upplevelse för Helén och mig, som vi är glada över att fått vara med om. Lärarna har lagt ner ett stort engagemang och Waqar Hashem var vår kontaktperson och som också tog väl hand om oss.

Tolkningen av Hans Hedbergs konst visas på några av bilderna i den här artikeln.

Margareta Hedberg

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel