Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sexskandal fäller fler biskopar

Annons

Ytterligare två biskopar meddelade på juldagen att de tänker lämna in sina avskedsansökningar till påve Benedictus XVI till följd av de sexövergrepp som kyrkans män utsatt barn för i Irland.

Med Dublin Eamonn Walsh och Raymond Field, båda verksamma i Dublin, har nu fyra biskopar tvingats avgå i skandalen som skakar Irland.

En kommission ledd av domaren Yvonne Murphy fastslog i en rapport om ärkestiftet i Dublin i november att katolska kyrkan mörklade sexuella övergrepp och misshandel mot barn under 30 års tid.

"Våra tankar och våra böner går till dem som så modigt har talat och till dem som ännu lider i tysthet", skrev Walsh och Field, som hoppas att deras avhopp ska bidra till att "bringa frid och försoning" till offren övergreppen.

Murphy-rapporten kom fram till att kyrkoledarnas ovilja att anmäla övergreppen var utslag av en kultur präglad av hemlighetsmakeri och en önskan att inte skada kyrkans anseende.