Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexköparna går ofta fria

Annons

När kopplerihärvorna nystas upp åtalas hallickar, men männen som köpt sex klarar sig ofta undan.

Man undrar vad det är för samhälle vi lever i, säger kriminalinspektör Per Hjort.

Stor efterfrågan gör att unga kvinnor utnyttjas i jakten på snabba pengar, men männen som köper sex klarar sig oftast undan.

Från i fjol finns bara strax över 300 beslut om att personer förklarats skyldiga till sexköp, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). Samtidigt har en rad större kopplerifall uppdagats i storstäderna den senaste tiden - ligor som förmedlar kvinnor som kan ha haft hundratals kunder var.

Hallickar åtalas, men det är svårt att få fram tillräckliga bevis mot köparna.

Rika, välmående män exploaterar unga tjejer. Man undrar vad det är för samhälle vi lever i, säger Per Hjort, kriminalinspektör vid sektionen mot människohandel i Stockholm.

En man som utgav sig för att vara modellfotograf och lockade in kvinnor i prostitution åtalades i oktober i Stockholm. Tre män misstänktes för sexköp. Samtidigt vet utredarna att kunderna var många fler.

De använder sig mycket sällan av sitt eget nummer, eller sitt eget namn. I det här fallet var det många som ville att tjejen skulle använda ögonbindel, och de fick svårt att identifiera köparna, säger Anna Kullenberg, kriminalinspektör och en av utredarna.

Även om kvinnorna har sett kunderna och vittnar, vilket de inte alltid vågar göra, är det inte säkert att de kan peka ut männen.

Alla ansikten flyter ihop. De har haft så många, och de frågar knappast efter namn. Och de vill inte heller minnas sina kunder, säger Helena Ljunggren, kammaråklagare, som utredde sexhandel i Malmö i ett ärende där en kvinna i går dömdes för grovt koppleri.

I morgon kommer domen mot ett rumänskt par som åtalats för människohandel och grovt koppleri. Bara en handfull personer misstänks för sexköp.

Mer läsning

Annons