Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex timmars arbetsdag – en politisk tvistefråga

Möjlighet att jobba fram till pensionen eller slöseri med skattepengar?
Det råder delade meningar om sex timmars arbetsdag i offentlig sektor.

Som allehanda.se berättat ska förkortad arbetstid utredas i Örnsköldsvik.

Formuleringen i budgetförslaget från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är dock luddig, i år ska det "påbörjas en utredning av att utreda möjligheterna att införa förkortad arbetstid".

– Det här ingår i aktiviteterna på personalavdelningen under 2015. Vi kommer göra en omvärldsbevakning och titta på de platser där sex timmars arbetsdag införts och vad som beaktats innan, säger Johanna Näslund, personaldirektör.

Med underlaget som grund ska politikerna sedan besluta om det ska göras ett försök, eller inte, på någon enhet i omsorgen.

Inom näringslivet började till exempel Örnsköldsviksföretaget Brath med kortare arbetsdag förra året. På Toyota center i Göteborg gick man över till två skift om sex timmar redan 2002.

Men inom den offentliga sektorn finns ännu ingen större dokumentation.

I början av februari startade ett försök på ett äldreboende i Göteborg. Där arbetar personalen sex timmar om dagen under 2015, med bibehållen lön och mer personal till en kostnad av 8 miljoner. Projektet ska sedan utvärderas i samarbete med forskare.

Men det har funnits motstånd i Göteborg. Den borgerliga sidan menade bland annat att sex timmars arbetsdag leder till att personalen ska utföra samma arbetsuppgifter, men på kortare tid.

På Mölndals sjukhus pågår ett liknande projekt, men där är det personal och arbetsgivare som kommit överens. Även på Norrlands universitetssjukhus planerar Västerbottens läns landsting ett försök längre fram i år.

När Örnsköldsvikspolitikerna klubbade budgeten i höstas skapade frågan debatt. "Slöseri med skattemedel" hördes från alliansbänken.

Oppositionsrådet Anna-Britta Åkerlind (C) har ingen klar ståndpunkt i nuläget:

– Det är en rätt komplex fråga. Vi är tveksamma till idén, vi är inte beredda att säga ja eller nej utan att ha sett förutsättningarna, säger hon.

Läs mer:

"Höj statusen på yrket"

Alla är nyfikna på deras arbetstider

Brath imponerar på partiledaren

Het debatt om sex timmars arbetsdag

Budgetförslaget: Vill ha sex timmars arbete

10 punkter i överenskommelsen