Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex timmars arbetsdag en mardröm

I fredags besökte Jonas Sjöstedt Örnsköldsvik för att göra reklam för sin favoritreform: sex timmars arbetsdag. Men faktum är att Sjöstedts drömreform är en mardröm för jobben i Sverige, skriver Bodil Sidén (M).

Partierna till vänster om Stefan Löfven går samtliga fram med förslag om förkortad arbetstid. Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ vill att arbetsdagen ska vara sex timmar, Miljöpartiet nöjer sig med sju timmar och i Göteborg ville tills förra veckan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet gemensamt införa sex timmars arbetsdag i vissa kommunala verksamheter.

Sex timmars arbetsdag skulle slå hårt mot Sveriges ekonomi med kraftigt minskad BNP och en stor kostnad för Sveriges kommuner. Istället för att satsa på hur jobben kan bli fler och skolan bättre skulle betydande medel behöva gå till att människor ska arbeta mindre. Varken något Örnsköldsvik eller Sverige behöver.

Förkortad arbetsdag skulle dessutom medföra påtagliga ojämställdhetseffekter. Då den förkortade arbetsdagen skulle införas i offentlig sektor är det främst kvinnor som ska sluta jobba tidigare. Det spär på den redan skeva arbetsfördelningen i hemmet och slår hårt mot kvinnors möjlighet till egen försörjning och karriär. Sex timmars arbetsdag är en kvinnofälla.

Vår framtidsutmaning är fler arbetade timmar, inte färre. Ska vi klara av att fortsatt ha äldrevård i världsklass och kunna stärka kunskapen i svensk skola behöver vi vara fler som bidrar mer. Där är sex timmars arbetsdag det sista vi behöver.

Över 250 000 fler jobbar jämfört med 2006. Vår politik fungerar, vi vill fortsätta, vi är inte nöjda. Därför har vi satt ett jobbmål att fem miljoner människor ska jobba 2020, det innebär 350 000 nya jobb. Konflikten inför valet i höst är tydlig: behöver Sverige fler arbetade timmar eller bidragsutbyggnad och kortare arbetsdag?

Politik kräver att man lämnar besked, prioriterar och har någon att genomföra sina förslag med. Med ett vänsterparti som kampanjar för att arbetsdagen ska vara sex timmar och ett miljöparti som vill att arbetsdagen ska vara sju timmar återstår det för Löfven att tala klarspråk: kommer han att korta arbetsdagen om han vinner valet?

Bodil Sidén (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel