Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex döda i skottdrama i Finland

Sex människor har dödats i ett skottdrama i Esbo väster om Helsingfors, varav fyra personer sköts ihjäl i ett köpcentrum. Dessutom hittades en kvinna död i en bostad. Den 43-årige gärningsmannen tog därefter sitt eget liv.

Förutom gärningsmannen rör det sig om tre döda män och två döda kvinnor. Förutom dödsoffren är såvitt polisen vet ingen skadad.

Kvinnan som hittades död i bostaden är gärningsmannens ex-fru och arbetade i varuhuset Prisma i köpcentrumet. De övriga dödsoffren var hennes arbetskamrater, sade polisen vid en presskonferens i eftermiddags.

Kvinnan hade efter 18 års förhållande med mannen flyttat till en egen bostad förra året. Efter separationen ska han ha hotat och trakasserat kvinnan. Besöksförbudet meddelades i april. 43-åringen är sedan tidigare även dömd för vapenbrott.

"Allt var panikartat"

Mannen kom in i på köpcentrumet i förmiddags och sköt ner fem personer med pistol i förmiddags.

Allt var ganska panikartat, ingen visste vad som hade hänt, berättar ett ögonvittne för etermediebolaget Yle.

Skottdramat ägde rum i den äldre delen av köpcentret, där bland annat mataffärerna ligger, berättar hon.

Där var massor av folk som grät och var i panik. Sedan fick vi höra av vakter och anställda att det var någon som hade skjutit.

Ett ögonvittne såg en person liggande i en blodpöl på golvet efter skottlossningen. Andra uppgav att de sett en svartklädd person springa i närheten av platsen där skotten avlossades.

Använde pistol

Kvällstidningen Iltasanomat rapporterade att minst sju skott avlossades totalt i köpcentrumet. Strax efteråt ljöd brandlarmet och det kom ett meddelande via högtalarna om att alla skulle ta sig ut.

Allt tyder på att gärningsmannen agerat ensam, med den 42-åriga kvinnan som hittades död i bostaden som främsta mål.

Röda Korset har upprättat ett evakueringscenter med krishjälp med anledning av händelsen.