Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Session avbruten vid klimatkonferens

Plenarsessionen vid klimatkonferensen i Köpenhamn fick tillfälligt avbrytas sedan en rad utvecklingsländer med de afrikanska i spetsen marscherat ut från de arbetsgrupper de deltog i. De anklagar de rika länderna i världen för att försöka skrota Kyotoprotokollet och dess utsläppsgränser.

Kyotoprotokollet stadgar att de rika länderna - men inte de fattiga - ska förbinda sig att minska utsläpp.

Afrika har dragit i nödbromsen för att undvika en tågkrasch i slutet av veckan, kommenterade biståndsorganisationen Oxfams chef Jeremy Hobbs.

Senare uppgav källor vid konferensen att "afrikanska delegater" återvänt till förhandlingarna. Eftersom det tidigare sagts att även länder från andra delar av världen deltog i utmarschen var det inte helt klart om alla delegater återvänt.

Utvecklingsländerna vill att samtal om en förlängning av Kyoto-avtalet ska få företräde framför långsiktiga visioner om hur världen gemensamt ska möta klimatförändringarna.

De fattiga länderna vill ha ett resultat som garanterar kraftiga utsläppsminskningar. Men de rika länderna försöker att försena diskussionerna om den enda mekanism som vi har som kan se till att det blir så - Kyotoprotokollet, fortsatte Hobbs enligt AFP.

Samtidigt har det varit stökigt även utanför konferenscentret Bella Center i Köpenhamn, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau. Där trängdes i morse tusentals diplomater, tjänstemän och journalister för att få komma in. Men i stället fick de stå och huttra i flera timmar i stillastående köer.

Polisen uppgavs ha tappat kontrollen över situationen när folk skulle ta sig in genom gallergrinden. Först efter flera timmar lyckades polis och funktionärer få någorlunda ordning 100 meter långa köerna.

Flera hundra demonstranter samlades i förmiddags på Israels plats vid Nörreport station i Köpenhamn. De började sedan röra sig mot det danska försvarsdepartementet, rapporterade TT:s utsända. Dagens protesttema var klimatflyktingarna.

Polisen meddelade senare att 17 personer gripits under demonstrationen som gick från Israels Plads till Christiansborg.

Sammanlagt deltog 3 000 människor i demonstrationen.

Vi är mycket nöjda över att vi inte behövt gripa fler i en så stor demonstration, sade polistalesmannen Lars Borg till Ritzau.

Ursprungligen skulle demonstrationståget ha fortsatt till försvarsdepartementet vid Holmens kanal. Men vid Christiansborg, som är säte för folketinget, blev det oroligt och polisen drev demonstranterna vidare över Knippelsbro till Christianshavn.