Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seriestart: En värld av magi

En bok är porten till en värld där allt är möjligt. Boken är vägen in i språket, mot ökad social förmåga, medmänsklighet och empati.
Men nu tar film, tv, dataspel och andra cybernöjen över allt mer. Läsförmågan minskar, böcker och läsning hamnar på undantag – och demokratins ryggrad vacklar.
Serien "En värld av magi" handlar om barn och deras livsviktiga läsning. Idag: Carin är Sveriges bästa barnboksförfattare

Annons

Carin Collén arbetar sedan tio år som barn- och ungdomsbibliotekarie i Sollefteå. Innan dess jobbade hon med barnkultur i Sorsele; barn och böcker ligger henne över huvud taget varmt om hjärtat.

Men att bokförlaget Rabén och Sjögren skulle utse henne till årets barnbibliotekarie hade hon inte trott.

– Jag blev väldigt förvånad. Men det är en sporre! Och det ska bli roligt att få åka till barnboksmässan i Bologna, den är enormt stor.

Carin Collén blev nominerad tack vare det kunnande och engagemang som bland annat kommer fram i arbetet med läslustombud, språkutveckling, läsgodispåsar, nomineringar till Almapriset, bokjuryn i femte klass och Kunskapsstegen – ett projekt som Sollefteå och Kramfors kommun driver tillsammans.

– Kunskapsstegen handlar om att jobba med läsning och böcker på många nivåer och på flera sätt, säger hon.

– Det är viktigt att ha en plan för vad man vill åstadkomma. Man kan främja barns läsande på många sätt, ända in i vuxenlivet, och skolan och biblioteket kan komplettera varandra.

I första hand ska det vara roligt att läsa. Glädjens pedagogik övervinner de flesta inlärningstekniker, oavsett om det handlar om bilderböcker, serieromaner eller fantasytegelstenar.

– Här har biblioteket kunskap och bredd; vi har koll på utgivningen, vi kan bidra med läslust och inspiration, säger Carin Collén.

– Skolan har å sin sida pedagogiken och kan ge informationskompetensen. I Kunskapsstegen kan skola och bibliotek samarbeta för att utveckla barnens läsning och förmåga att tillgodogöra sig texter. Men samarbetet kan planeras ännu mer, vi har en tanke med det här.

Carin Collén ser med oro på de undersökningar som visar att barn och ungdomar läser allt sämre. Att kunna läsa och skriva är grundläggande på flera sätt; bland annat handlar det om de små barnens språkliga, sociala och emotionella utveckling.

På förskolorna i Sollefteå kommun finns sedan några år speciella läslustombud.

– Jag träffar dem varje termin för att visa nya böcker, tipsa om kurser, prata pedagogik. Det har varit jättebra, säger Carin Collén.

– Barnen får tillgång till så många världar i böckerna! Det vidgar deras egen värld – förståelsen ökar, språket utvecklas, man kan uttrycka sina tankar. Kanske hittar man något att känna igen sig i, vilket kan vara nog så viktigt, eller kanske får man en aha-upplevelse när man upptäcker att man kan uppleva världen annorlunda.

I förlängningen handlar läsning och böcker om ännu mycket mer. För det som börjar som en ordlek för barn är också den ryggrad som bär upp samhället. Det handlar om att förstå den värld man lever i, att analysera de processer som håller igång samhället, att delta i besluten, att ifrågasätta makten.

Till sist handlar läsningen om demokratins upprätthållande, samhällets vidsynthet, tillgången till tankar och idéer inte bara från världens alla hörn utan hela den samlade världshistorien.

Men det börjar med en rolig bilderbok och den aldrig sinande entusiasmen hos en barnbibliotekarie.