Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Serbisk krigsförbrytarjägare avgår

Annons

Chefen för en serbisk grupp som spanar efter den krigsbrottsanklagade Ratko Mladic avgick på tisdagen. Orsaken var att enheten inte har lyckats fånga in Mladic, som ledde massakern på muslimer i Srebrenica i Bosnien.

"Härmed informerar jag er om att jag avgår från min post av skäl som alla väl känner", skrev chefen Rasim Ljajic i ett brev till Serbiens premiärminister Mirko Cvetkovic.

Gruppen upprättades 2006 för att spåra och gripa personer som efterlysts av Haagdomstolen för krigsförbrytelser i före detta Jugoslavien.

Både Ljajic och krigsbrottsåklagaren Vladimir Vukcevic har flera gånger sagt att de trodde att Mladic skulle gripas före årsskiftet.

I september sade Ljajic att han skulle avgå om han inte kunde leverera Mladic till domstolen före den 31 december.

Vill samarbeta

Han skrev i brevet, som AFP tagit del av, att han fortfarande har fullt förtroende för sin grupp och dess engagemang för att nå målet.

Ljajic är också chef för Serbiens nationalråd för samarbete med ICTY (Haagdomstolen). Han lovade fortsätta stödja rådet och samarbeta med FN-domstolen.

Detta samarbete har varit ett nyckelvillkor för Serbiens integrering i EU.

Tidigare i december beslöt EU iverksätta ett frihandelsavtal som ingicks med Serbien för ett och ett halvt år sedan men som sedan dess blockerats av Nederländerna. Landet gick med på att häva blockeringen först sedan ICTY:s chefsåklagare Serge Brammertz intygat att Belgrad gör vad det kan för att spåra de efterlysta. Nederländerna blockerar dock fortfarande Serbiens associations- och stabiliseringsavtal med EU.

EU-ansökan

I december lämnade Serbiens president Boris Tadic in en ansökan om serbiskt medlemskap i EU till unionens ordförande Fredrik Reinfeldt.

Nederländska FN-soldater har kritiserats hårt för att de inte ingrep då Mladic drog in med sina mannar i Srebrenica 1995. Staden hade garanterats skydd av FN och mängder av muslimer hade flytt dit.

Mladic anklagas för att ha lett massakern på omkring 8 000 muslimska pojkar och män.

Det återstår nu bara två serbiska krigsförbrytare på flykt, förutom Mladic den kroatserbiske krigsledaren Goran Hadzic. Båda tros gömma sig i Serbien.