Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Serbisk entré i EU:s korridorer

Annons

Efter ett par år med allt intensivare kontakter med framför allt EU:s utrikesansvariga, Catherine Ashton, tar Serbien nu formellt och på allvar plats i EU:s förhandlingskorridorer i Bryssel.

Serbiens premiärminister Ivica Dacic togs emot av EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och utvidgningsansvarige kommissionären Stefan Füle när diskussionerna inleddes i Bryssel i morse.

Till serbiska B92-TV sade Dacic i går att målet är att Serbien ska vara redo för medlemskap 2018 och "verkligen vara inne i EU 2020, då nästa budgetperiod inleds".

Det viktiga är att regeringen har antagit ett dokument som är Serbiens öppningsanförande. Det dokumenten innehåller Serbiens position i förhandlingsramen och vår syn på hela processen, sade Dacic.

Hur länge han själv får vara med i diskussionerna är samtidigt högst osäkert. Serbiens dominerande regeringsparti, SNS, väntas försöka få till ett nyval under våren vilket kan innebära att premiärministerns parti, socialistpartiet SPS, tvingas lämna regeringen.

Att landets förhandlingar om EU-medlemskap nu officiellt inleds ses av utrikesminister Carl Bildt (M) som ett viktigt steg.

Det gläder mig. Det var ju alldeles i slutet av det svenska ordförandeskapet för ett antal år sedan som de lämnade in sin medlemskapsansökan. Vi har sedan dess sett mycket betydande framsteg, framför allt mellan Serbien och Kosovo. Så det är ett historiskt och viktigt steg och jag önskar dem lycka till, säger Carl Bildt inför samtalen.

Själva EU-inträdet lär dock dröja. Grannlandet Kroatien fick exempelvis vänta till den 1 juli 2013 efter att ha inlett sina förhandlingar hösten 2005.

Där var ju en del andra problem. Vi hade att brottas med slovensk-kroatiska gränsfrågor där ett tag som bromsade upp. Jag hoppas att vi inte ska ha några sådana i det serbiska fallet, säger Bildt, som tycker sig se en klar vilja i Serbien att bli en del av EU. Det finns ju dem som har en annan politisk inriktning inne i Serbien, men jag tror att de är relativt marginella. Det är rätt äldre, tillbakablickande grupper. Jag tror att det finns en stark önskan i det serbiska samhället att gå den här vägen.

Mer läsning

Annons