Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Separatister tar på sig tågattentat

Annons

Tjetjenska separatister har tagit på sig ansvaret för attentatet mot Nevskij Express - snabbtåget mellan Moskva och S:t Petersburg - i fredags kväll.

"Vi kommer att göra allt för att sprida vårt heliga krig ännu mer på Rysslands territorium för att underminera dess ekonomi, så att Ryssland inte längre kan använda Kaukasien som råvarukälla", skriver "Högkvarteret för Kaukasiska emiratet" i ett brev som publicerats på den Sverigebaserade separatisthemsidan Kavkaz Center.

"Vi ser Rysslands befolkning som medbrottslingar till Rysslands regering genom deras stöd för den blodiga ockupationspolitiken i Kaukasien och det brutala dödandet av fredliga muslimer vars enda fel är deras önskan att hålla kvar vid åtminstone grunderna i Islam", heter det i uttalandet som hänvisar till order från separatiströrelsens nuvarande ledare, Doku Umarov.

Om separatisterna verkligen har haft något med tågattentatet att göra är dock oklart. Tidigare i år påstod sig tjetjenska islamister även ha legat bakom den dammolycka som krävde över 70 dödsoffer på Rysslands största vattenkraftverk - trots att inga tecken än så länge tyder på att den händelsen var något annat än en olycka.

26 personer dödades när Nevskij Express spårade ur i fredags kväll, sannolikt på grund av en bomb längs spåret.