Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Separatister söker omaka allians

Annons

Separatismens vindar har inte mojnat i Katalonien. Men en kraftig vindkantring åt vänster komplicerar det nya politiska läget.

Skadeskjutna borgerliga dominanten CiU måste nu flirta med radikala uppstickaren ERC.

Partier för separatism har fortfarande majoritet i parlamentet. I valet 2010 fick det självständiga blocket 86 av 135 mandat. Nu blev det 87 (om man inkluderar 13 mandat från ett "ekosocialistiskt" parti som inte är helt entydigt i frågan).

De två största - CiU med 50 mandat och ERC med 21 - skulle med egen kraft kunna driva frågan. Båda vill se ett självständigt Katalonien. Men det är inte alls säkert att de har viljan att navigera tillsammans.

Det tidigarelagda valet utlystes av Kataloniens regionale president Artur Mas, ledare för höger-mittenpartiet CiU. Hans mål var egen stabil majoritet för att gå vidare med nästa steg i processen mot självständighet. Men CiU backade från 62 till 50 mandat, ett svidande prestigetapp.

Att vänsterradikala ERC blev andra maktfaktor sänder budskapet att många medborgare fått nog av försämrad välfärd.

Det ska inte vara gratis att rusta ner sjukhus och skolor, sade ERC-ledaren Oriol Junqueras, valnattens triumfator, på måndagen inför det kattrakande som väntar den närmaste tiden.

CiU sträckte försiktigt ut handen till ERC vars reaktion kan sammanfattas: Vi lyssnar om ni ändrar er nedskärningspolitik.

Artur Mas medgav misslyckandet i sina första kommentarer, fast gjorde klart att hans ambition kvarstår: Att konsultera folket i Katalonien om självständighet inom fyra år.

Mer läsning

Annons