Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sensor i sulan hjälp i äldreomsorg

Annons

Smarta skor kan bli ett hjälpmedel i framtidens äldreomsorg.

Samma teknik kan också göra brandmännens jobb säkrare.

Forskare vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) har utvecklat teknik som skulle kunna komma till användning i vitt skilda miljöer.

I ett pågående projekt ska avancerade sensorer byggas in i skosulan för att kunna ge en mycket detaljerad bild av fotens rörelser. Informationen kan användas för att bedöma äldre människors behov av hjälpmedel.

Det handlar om att kontrollera personens rörlighet och se när det finns behov av till exempel käpp eller rullator, förklarar Peter Händel, professor i signalbehandling vid KTH.

Hela steget

Sensorerna i skosulan fungerar - enkelt uttryckt - som en mycket sofistikerad stegräknare.

En stegräknare vet inte mer än att du tagit ett steg. Här får man en beskrivning av hela stegrörelsen, och kan se balans och hur krafterna fördelas när du sätter ned foten, säger Peter Händel.

Äldre personer kommer att involveras i projektet, som drivs tillsammans med Robotdalen vid Mälardalens högskola och Högskolan i Gävle.

Når vi så långt som vi ska har vi kanske en testgrupp på ett äldreboende eller liknande år 2016, säger Peter Händel.

I en framtid skulle tekniken också kunna användas inom elitidrott eller på personer som visar symptom på Parkinsons sjukdom.

Övervaka brandmän

Tekniken har i ett första projekt utvecklats för räddningstjänstens behov. Inte för att studera fotrörelser, utan för att tredimensionellt kunna följa brandmän under en insats där vanlig GPS-teknik inte fungerar. Sensorerna och en liten dator har placerats i klacken på skon och en sändare på axeln. På det sättet kan räddningsledaren övervaka varje brandman i exempelvis rökfyllda lokaler eller inne i en tunnel, och via radio styra dem på ett mer effektivt sätt.

Systemet är inte färdigutvecklat, men de tester som gjorts med brandmän i realistiska övningar har visat lovande resultat.

Mer läsning

Annons