Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sensationella fynd i gravfält i Vangsta

Annons

Smått sensationella fynd har gjorts i en av gravarna i det stora gravfältet i Vangsta på Härnön. I graven fanns resterna av en ung kvinna 20 – 39 år gammal och en ung kvinna 12-23 år gammal. Inte mindre än nio olika djur, bland annat en häst, två kor, tre svin samt tre får och getter. I graven fanns också en båt. En hel del föremål, har även fått följa de båda kvinnorna i graven.

Eftersom kvinnorna. djuren och föremålen brändes är det bara ben och andra rester från graven som undersökts och gett arkeologerna ledtrådar i sitt mödosamma arbete.

Lokalhistorikern Lars Högberg berättade om fynden i ett mycket intressant föredrag häromkvällen i IOGT/NTO-lokalen i Härnösand.

- Jag tror att kvinnan måste ha haft hög status med tanke på vad som påträffats i hennes grav, berättar Lars Högberg. Kanske var hon ett slags hövding eller präst. För det talar också att graven var upphöjd på ett sätt som inte varit brukligt i trakten.

Lokalen var fylld till sista plats vid Högbergs intressanta föredrag som handlade om byn Vangsta.

Lars Högberg i djupdyker tack vare sitt brinnande intresse ofta i gamla protokoll och andra handlingar, på bland annat landsarkivet och biblioteket.

Det låter kanske tråkigt, men Lars har förmågan att levandegöra historien och det brukar oftast vara fullsatt med råge när Lars berättar och visar sina oftast egentillverkade kartor och bilder.

Så var fallet även häromkvällen. Högberg uppehöll sig till stor del vid det stora gravfältet vid Vangsta numera nedlagda skola, där MC- klubben Albatross har sina lokaler.

- Gravfältet är det största i Härnösand och omfattar 20 bevarade gravhögar, berättade Högberg. Det fanns troligtvis ursprungligen fler gravhögar på platsen. En skogsmaskin skadade sju av dessa högar i samband med markberedning. En juridisk process blev följden och förfetaget, som utförde markberedningen, dömdes till dryga böter. Gravfältet var noga utmärkt, men det uppmärksammades inte av maskinföraren.

Arkeloger från Västernorrlands museum har restaurerat fyra av högarna. Innehållet i gravhögarna har undersökts och de berättar massor om historien i Vangsta och i Härnösand.

Uno Gradin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel