Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Semestra som i Thailand – fast hemma. På soliga Öland finns de kritvita stränderna

Drömmer du också om Thailand och långa vita sandstränder? När det inte går att resa utomlands är det många som tänker att den drömmen får vänta. Men tro det eller ej - det går att hitta soliga sandstränder på hemmaplan.

Med sommaren runt hörnet är vi många som drömmer oss bort till en solbädd och vågor som slår in över en härlig vit strand. Att få avnjuta en ljudbok med en frisk havsvind svepandes över en, eller att kunna roa barnen med vattenlekar längs strandkanten. Det kanske känns som en önskedröm i dessa tider. Men den typen av harmoni på semestern finns faktiskt mer tillgängligt än vad många tror.

Här hittar du alla campingar på Öland.

Två mil av vit sand. Bödabukten på Öland är känd för sin två mils långa sandstrand med vit finkornig sand. Hit kan du ta dig och uppnå känslan av att semestra på exotiskt vis, utan att ens behöva lämna landet.

Men Öland är inte bara Böda. Ön har faktiskt cirka 500 kilometer kustlinje och över 50 badplatser, så det finns gott om andra stränder att upptäcka för den som reser dit. Och den enkla resvägen är en stor faktor till Ölands popularitet.

Öland är också alltid i topp tre i solligan.

– I och med att man tar sig hit över en kostnadsfri bro så tycker många att det är lätt att besöka Öland som är som ett Sverige i miniatyr med skogar i norr och böljande åkrar i söder. 80 naturreservat av olika karaktär och en upplevelse för den som gillar att vandra och cykla med många olika leder. Ett stort utbud av bra restauranger, lokal mat och många gårdsbutiker. Öland är också alltid i topp tre i solligan, säger Catrin Sörensson, VD på KronoCamping Saxnäs.

Vi har fullt med saker att göra för hela familjen. En outdoor-del där vi bedriver yoga, vattengympa med mera, samt har en pool.

Catrin Sörensson driver Kronocamping Saxnäs, belägen på västra Öland, tillsammans med maken Lasse och deras familj. Hon berättar mer om hur campinglivet ser ut på Öland.

– Det finns allt från små naturcampingar som är mer stillsamma, till större campingplatser med full familjeunderhållning. Alla campingar har egna badstränder. Utöver det finns det stora möjligheter till golf för dem som gillar det och många lokala konstnärer som drar till sig intresse.

– Sedan är det härligt att kunna gå direkt till lokala bönder och inhandla ost eller mjölk. Det finns också ett par mikrobryggerier som är populära att besöka bland ölintresserade. Vad ska man tänka på om man aldrig har campat förut?

– Campingfamiljen är väldigt familjär och öppen. Många som inte har campat tidigare slås av att folk är så behjälpliga och generösa. Det är en inkluderande semesterplats, campingen.

Stugor och villavagnar är väldigt populära och många har bokat tidigt inför sommaren. Många som kanske hade tänkt åka utomlands väljer en stuga här istället.

Via Hollistay.com kan du enkelt boka en plats på bland annat KC Saxnäs, som har över 500 campingplatser och 47 boendeenheter med stugor och villavagnar. VD:n Catrin Sörensson berättar att det är påtagligt att det blivit allt mer populärt att semestra på hemmaplan.

– Stugor och villavagnar är väldigt populära och många har bokat tidigt inför sommaren. Många som kanske hade tänkt åka utomlands väljer en stuga här istället. Vi är en familjecamping som har ett väldigt bra utgångsläge nära Ölandsbron.

– Vi har fullt med saker att göra för hela familjen. En outdoor-del där vi bedriver yoga, vattengympa med mera, samt har en pool. Det är även perfekt för hundar då vi har hundaktiviteter, rastplatser ett hundbad.

Ur ett hälsoperspektiv är campingen ett perfekt alternativ.

– Det är ett lätt alternativ för semester, man har sin tomt på 150 kvm och kan enkelt hålla avstånd, men samtidigt vinka och prata med folk. Så man kan umgås på avstånd på ett smittsäkert sätt utomhus, avslutar Catrin.

Boka KC Saxnäs här.

Hemliga pärlorna – 3 stränder på Öland du inte visste fanns:

Bjärbybadet

Några av de finaste stränderna finns på Ölands östra sida – den lite lugnare delen av ön. En av dessa är Bjärbybadet, beläget strax norr om Gårdby. Denna strand är, om än inte lika lång, minst lika fin som den två mil långa Bödabukten. Med exotisk anda men utan att vara lika exploaterad som Böda. Vill du dölja dig helt och hållet får du leta vidare, för på Bjärbybadet traskar kossor omkring i en inhägnad på stranden och slänger nyfikna ögon på badgästerna.

Ekerum

En gemytlig, långgrund och barnvänlig strand som ligger precis vid Ekerums camping längs väg 136 mot Borgholm. Här finns lekplatser, toaletter, restaurang och en kiosk. Vid områdets södra del, lite avsides, finns dessutom ytterligare en liten strand med brygga. För dig som har hund finns också möjligheten till hundbad i Ekerum.

Lerkaka

En annan undangömd strand finns att hitta i området kring Lerkaka, som ligger ungefär mitten på ön. Men du får ha lite tålamod – stranden finns nämligen inte utmärkt på någon karta. När du kommit till Lerkaka ska du ta in på en grusväg ett par 100 meter söder om väderkvarnarna och en rastplats. Om du hittar fram kan du finna en långgrund strand med underbart klart vatten.

FAKTA: Det här är Hollistay

Hollistay.com är en sajt där du hittar över 2400 campingplatser i hela Norden på ett och samma ställe.  Ladda ner appen och börja sök, boka, ring eller maila campingplatsen. Boka över 350 campingplatser och stugor online via sajten till bästa pris och kontaktuppgifter finns till alla 2400.

Ladda ner appen från Appstore. Eller här från Google play

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Hollistay och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.