Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sem-Sandberg och Jäderlund nomineras

Annons

Ann Jäderlund och Steve-Sem Sandberg. Med två litterära tungviktare ger sig Sverige in i kampen om Nordiska Rådets litteraturpris 2010.

För drygt en vecka sedan vann Steve Sem-Sandberg Augustpriset med "De fattiga i Lodz". På tisdagen fick han veta att han nominerats till Nordens finaste litteraturpris för samma bok.

Jag är alldeles omtumlad. Först hade jag fullt upp med Augustpriset och så kommer det här, säger Steve Sem-Sandberg.

Han är precis hemkommen till Wien och har knappt hunnit hämta sig efter alla hyllningar. Beskedet om nomineringen till Nordiska Rådets litteraturpris fick han bara 20 minuter före vårt samtal.

Jag har varit nominerad till Nordiska Rådets litteraturpris tidigare för "Ravensbrück". Det är ett pris för hela Norden och det är självklart att om man skrivit en bok som nomineras som sitt lands roman så är det stort - det är jättestort, säger han.

Formidabel skildring

Steve Sem-Sandbergs formidabla skildring av människorna i det judiska gettot i den polska staden Lodz får sällskap av Ann Jäderlunds rosade diktsamling "Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar". Även hon har nominerats till priset tidigare, för diktsamlingen "I en cylinder i vattnet av vattengråt" 2007.

Även om Sverige tävlar med två litterära tungviktare 2010 ser motståndet ganska tufft ut. Bland de övriga nominerade märks finlandssvenskan Monika Fagerholm med "Glitterscenen", Brageprisvinnaren Karl Ove Knausgård från Norge med "Min kamp 1" och Islands Einar Karason med "Ofsi (Rasen)".

Det har varit väldigt viktiga böcker som har vunnit det här priset. Är det något jag vill framhålla är det Sara Stridsbergs roman "Drömfakulteten". Det visar att priset kan sätta spotlight på böcker som håller hög halt, säger Steve Sem-Sandberg.

Nordiska Rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962. De nominerade böckerna utses av en nationell bedömningskommitté i varje land. I den kommitté som till slut utser litteraturpristagaren finns två medlemmar från vart och ett av de nordiska länderna. Vinnaren presenteras i slutet av mars.

Förra året gick priset till den norske författaren Per Petterson för romanen "Jag förbannar tidens flod". 2010 års vinnare avslöjas den 30 mars i Helsingfors.