Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sekten som skapade massmördaren

Terapeuten Margit Norell skapade Thomas Quick. Hennes tro på den så kallade objektrelationsteorin, där bortträngda minnen av tidiga sexuella övergrepp, blev en sekt som gjorde Sveriges största rättsskandal möjlig.

Efter att ha läst Hannes Råstams utmärkta "Fallet Quick" var jag skärrad. Oroad och bekymrad över hur vårt svenska rättssystem så flagrant kunde sättas ur spel. Råstams bok var en naken och kompromisslös uppgörelse med den cirkus som omgärdade fallet Thomas Quick.

Därför blir jag inte mindre förfärad när jag läser Dan Josefssons nya, och Augustnominerade, bok "Mannen som slutade ljuga". Josefsson utgår från Hannes Råstams mäktiga avslöjande och borrar sig ännu längre ner i den förvridna värld av lögner, droger och dogmatism som skapade seriemördaren Thomas Quick.

Under sin tid på Säters sjukhus erkände Sture Bergwall 39 mord och dömdes för åtta av dem. Sex tingsrätter blev förda bakom ljuset. Men hur kunde detta gå till?

Svaret återfinns i den sektliknande grupp åklagare, förhörsledare, psykologer, advokater och minnesforskare som år efter år turnerade landet runt med den starkt neddrogade Sture Bergwall och fick honom att erkänna det ena mordet efter det andra. Han mördade kvinnor, män och barn till synes utan urskillning.

Med detektivens vetgirighet introducerar Dan Josefsson oss för Margit Norell. Kvinnan som skapade Thomas Quick. Och kanske kan vi spåra konstruktionen Thomas Quick till Kramfors där Margit Norell under 30-talet bodde och jobbade som föreståndare för ett studiehem. Ute i byarna höll hon terapiliknande samtal med människor. Terapier som sedan skulle lägga grunden för Margit Norells tro på den så kallade objektrelationsteorin, där bortträngda minnen av tidiga sexuella övergrepp tillmäts en helt avgörande betydelse.

Under mordutredningarna vallas Bergwall runt i olika skogspartier, på jakt efter benresterna från hans olika offer. Mord han ska ha begått i syfte att "återskapa" sin döde bror Simon som ska ha mördats av sina föräldrar under rituella former i Bergwalls barndom. Att man inte hittar ett enda spår efter dessa mord eller att Bergwall uppenbarligen inte har den blekaste aning om vad han pratar om spelar ingen roll. I objektsrelationsteorin förvridna verklighet kan precis vad som helst rättfärdigas.

Dan Josefssons research är imponerande. Förutom att gå igenom ett enormt skriftligt material har han också wallraffat sig in till de nyckelpersoner som fanns mitt i Quick-cirkusen och med förödande kraft avslöjar han att kejsaren är fullständigt naken.

Jag har svårt att se hur psykologiprofessorn och minnesforskaren Sven Å Christianson kan resa sig igen efter denna blottläggning. Han som gav auktoritet till Margit Norells kvacksalveri.

Men han var inte ensam. Här fanns också psykologen Birgitta Ståhle, chefsöverläkaren Göran Källberg (avliden), åklagaren Christer van der Kwast och advokaten Claes Borgström. Personer som i dag har en enorm förklaringsbörda.

I slutet av boken skriver Josefsson: "Jag tror inte att så många av oss är immuna mot att lockas in i grupper där den som slutar tänka kritiskt belönas med den underbara känslan av samhörighet".

För det är ju just det. Kanske gör vi vad som helst för att slippa vara ensamma?

Även om det innebär att vi investerar all vår heder och prestige i att fälla en fabulerande mytoman för åtta mord.