Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sekab säljer etanolfabrik

Kemiföretaget Sekab säljer sin andel i det polska etanolproduktionsbolaget Bioagra för 233 miljoner kronor.
– Bästa julklappen jag har fått i mitt vuxna liv, kommenterar vd:n Anders Fredriksson.

– Detta är rätt tillfälle att sälja vår andel i det polska produktionsbolaget och sätta punkt för vår etanolproduktion utomlands. Försäljningen stärker Sekabs ekonomi och är positiv för företagets fortsatta utveckling inom grön kemi, säger Anders Fredriksson, vd för Sekab, i ett pressmeddelande.

Fram till i dag har Sekab ägt 49 procent av det polska bolaget Bioagra med en etanolfabrik som togs i drift sommaren 2009. Sekab gick in som ägare under uppbyggnadsskedet 2005 och har investerat 173 miljoner kronor i företaget. Investeringarna var en del av Sekabs tidigare strategi att utveckla etanolproduktion utomlands för att säkra sin långsiktiga råvaruförsörjning för den snabbt växande drivmedelsmarknaden mellan åren 2005 och 2009.

Sekab beslutade 2009 om en ny affärsstrategi som fokuserar på verksamheten i Sverige. Som ett led i den strategin har Sekabs engagemang i utomlands successivt avvecklats. Sekab har därför i flera år varit inriktade på att sälja den polska etanolfabriken.

– Vi fokuserar nu på vår verksamhet i Örnsköldsvik. Etanolproduktionen i Polen ligger inte längre i linje med vår affärsstrategi, säger Anders Fredriksson.

Köpare av Sekabs andel av Bioagra är den familjeägda polska koncernen BZK Group. Koncernen kontrollerar sedan tidigare 51 procent av aktierna i Bioagra och betalar nu 233 miljoner för Sekabs del av företaget. Sekab har dessutom medverkat med aktieägarlån på 50 miljoner kronor till Bioagra mellan 2009 och 2014. Dessa lån betalar Bioagra nu tillbaka till Sekab med ränta.

Vid Bioagras fabrik i Polen produceras i dag etanol och djurfoder med majs som råvara. Etanolen används främst till låginblandning i bensin och anläggningens produkter säljs i huvudsak i Polen och Tyskland. (TT)

Arkiv: Etanoldrömmen – berättelsen om Sekabs mångmiljonrullning

Arkiv: Utlandssatsningarna knäckte Sekab

Allehanda.se återkommer med fler uppgifter.