Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seierstad fick rätt mot bokhandlaren

Annons

Norges högsta domstol fastslog på onsdagen att norsk lag ska gälla i målet mellan Åsne Seierstad och den afghanske bokhandlaren Shah Mohammed Rais, uppger norska NRK.

Rais är mer känd som "Bokhandlaren i Kabul", efter Seierstads bok från 2002.

Rais har krävt att domstolen ska hantera fallet enligt afghansk lag, då det enligt honom är i Afghanistan som han och hans familj har lidit skada genom porträttet i Seierstads succébok.

Enligt Rais kan delar av familjen inte längre bo i Afghanistan av säkerhetsskäl.

Hade norska HD gått på Rais linje hade skadeståndsanspråket kunnat bli mycket högre än vad som är brukligt enligt norsk rätt. Familjen Rais har krävt upp till 25 miljoner norska kronor i ersättning från Seierstad och hennes bokförlag Cappelen Damm. Skadeståndsanspråken kommer nu att prövas enligt norska rättsprinciper.

Då Shah Mohammed Rais inte har inresetillstånd till Norge har stämningen skötts av hans hustru Suraia Rais, som har uppehållstillstånd i landet. Hon tvingas nu även betala rättegångskostnaderna på 85 000 norska kronor.