Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seger tillbaka centralt i startelvan

Annons

Mot Bosnien hamnade Caroline Seger på kant med det nya spelsystemet.

I VM-kvalet mot Färöarna i kväll är hon tillbaka som central mittfältare.

Jag är ingen kantmänniska, säger Seger.

Caroline Seger, 28, gjorde mästerskapsdebut i Englands-EM 2005. Sex mästerskap senare är hon en av de självskrivna ledarna i det svenska fotbollslandslag som i kväll kliver ut på Gamla Ullevi i Göteborg för att VM-kvala mot Färöarna.

Allt måste förbättras från senast mot Bosnien. Det är bara att gå ut och göra allt hundra procent bättre, säger Caroline Seger till TT.

Sommarens EM-spel, som bar till en semifinal mot Tyskland (0-1) på hemmaplan, var för förutsägbart och präglades allt för mycket av "rock'n'roll-fotboll", enligt förbundskapten Pia Sundhage.

Ett nytt spelsystem - 4-1-3-2 - med en släpande balansspelare bakom ett tremannamittfält ska ge ett längre anfallsspel till VM 2015 i Kanada.

I det första testet mot ett lågt försvarande Bosnien-Hercegovina i lördagens VM-kval föll det inte väl ut. Det krävdes en straffspark genom Lotta Schelin för att ta de tre poängen.

Det var bara tre poäng... Det var bara att lägg ner, packa ihop och gå. En sådan match var det, säger Seger.

Seger hamnade själv på kant med systemet. Mot Bosnien fick Tyresöspelaren spela till höger på mittfältet - mot Färöarna är Seger tillbaka centralt, precis som hon själv önskat.

Jag är ingen kantmänniska - det är inte riktigt jag som fotbollsspelare, säger 28-åringen.

TT: Är det viktigt för landslaget att spela in ett nytt spelsystem?

Om mina tränare har en vision om att vi ska hålla mer boll 2015 i ett VM och att det kommer att gynna oss bättre än det spelet vi hade i EM - då litar jag ju på det. Sen om det är rätt? Det får vi utvärdera, säger Seger.

Förbundskapten Pia Sundhage:

Frågorna om spelsystem kommer bli än viktigare mot bättre motstånd. Har vi då förmågan att växla spelsystem, ger det oss en större chans att vinna många, många matcher, säger Sundhage.

Mot Bosnien spelade Umeås Hanna Folkesson som "etta" i spelsystemet - nu tar Lisa Dahlkvist, Tyresö, rollen som balansspelare.

Lisa Dahlkvist har ett fantastiskt tryck i sin sko, just med spelvändningar och att ligga i den rollen som får ta mycket skit. Det är en roll som du ska vara mycket defensiv i också, säger Seger.

Sju nya spelare tar plats i startelvan jämfört med Bosnienmatchen. Exempelvis får Amanda Ilestedt göra debut från start i mittlåset med Nilla Fischer.

Mer läsning

Annons