Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seger över milis i Kongo räcker inte

Annons

Det lät så bra, när den värsta milisen nyligen besegrades.

Men för vanligt folk betyder den militära framgången inte mycket - våldtäkterna, kidnappningarna och andra övergrepp fortsätter.

Fortfarande härjar minst 40 olika slags miliser i området och bara ett par dagar efter det att regeringen och FN utropat seger över M23-rebellerna i början av november så våldtogs 18 kvinnor av en allierad milis, berättar Ilot Muthaka, som bor i den regionala huvudstaden Goma.

M23 är borta, men problemen finns kvar, säger han på telefon till TT.

Ingen vet exakt hur många som dödats, våldtagits och skadats i östra Kongo de senaste åren. Men enligt kvalificerade uppskattningar handlar det om över fem miljoner dödsoffer sedan 1998. Det är i så fall den dödligaste konflikten sedan andra världskriget.

Enligt en FN-rapport fortsätter dock M23 att rekrytera nya soldater i Rwanda och kongolesiska regeringssoldater begår lika allvarliga brott mot civilbefolkningen som de olika miliserna.

För Ilot Muthaka - som arbetar för Comen, en organisation som försöker förebygga mäns övergrepp mot kvinnor och barn - är det uppenbart att det krävs mer än militära insatser för att skapa säkerhet och trygghet. Han efterlyser inte minst rättsskipning.

Det finns inget rättssystem. De flesta banditer och kriminella kan röra sig fritt, säger han.

Mer läsning

Annons